open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo finansija FBiH
Aljović: Budžet FBiH se mora donijeti do 31. marta, inače...
Budžet Federacije Bosne i Hercegovine mora se donijeti do 31. marta, do kada je na snazi Odluka o privremenom finansiranju, koju je donio Parlament Federacije BiH, a kojom se ograničava započinjanje novih programa i projekata u FBiH.
01.02.2022. u 17:04
get url
text
Alija Aljović

Podsjećamo, zastupnici i delegati u Parlamentu su odbili razmatrati Prijedlog budžeta FBiH po hitnom postupku, čime su ga vratili u formu Nacrta, tačnije redovnu proceduru.

Nema produženja privremenog finansiranja 

Alija Aljović, pomoćnik federalne ministrice finansija u Sektoru za budžet i javne rashode, kaže kako se po zakonu budžet FBiH donosi do 31. marta.

- Zakon nije ostavio mogućnost produžavanja privremenog finansiranja. Mi imamo samo jedanput mogućnost da usvojimo odluku o privremenom finansiranju i njen rok važnosti je do 31. marta. Dakle, Zakon je tu jasan, budžet se mora donijeti do 31. marta. Nakon toga se neće izvršavati rashodi u bilo koju svrhu, osim otplate duga, sve do momenta dok se budžet ne donese - govori nam Aljović i dodaje:

- Što se tiče Ministarstva finansija, mi smo već poduzeli sve aktivnosti da provedemo raspravu u vezi s budžetom. Objavili smo budžet na stranici mnistarstva i pozvali sve relevantne sudionike da dostave svoje primjedbe, prijedloge i sugestije, a postupajući po zaključcima Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH.

Kaže kako je ministarstvu ostavljeno da odredi razuman rok trajanja javne rasprave.

- U ovom slučaju mi smo odredili da to traje 10 dana. To je sasvim dovoljno da svi koji imaju odgovarajuće primjedbe, da ih i dostave, a koje će biti razmotrene. Uzeli smo u obzir i podnesene amandmane na prijedlog budžeta, a bilo ih je 30-ak - kaže Aljović.

Upitali smo šta se sve može finansirati po osnovu Odluke o privremenom finansiranju koja je na snazi.

Isplata penzija, invalidnina 

- Dakle, svi rashodi koji su izvršavani u periodu od januara do septembra će se nastaviti izvršavati, ograničeno samo u tri mjeseca. To podrazumijeva sve one tekuće rashode koje se odnose na isplatu plaća i naknada budžetskih korisnika, prateće materijalne troškove i nabavku odgovarajuće opreme. Ali isto tako i sve one zakonske transfere koje se odnose na isplatu penzija, ratnih i neratnih invalidnina, naknada civilnim žrtvama rata. Ti socijalni transferi koji su proistekli iz odgovarajućih zakona. Odluka ograničava započinjanje novih programa i projekata koji nisu sadržani u odluci i to je nešto što će sačekati usvajanje budžeta - objašnjava Aljović i dodaje:

- Što se tiče Ministarsva finansija, mi očekujemo da u drugoj polovini februara se završe aktivnosti na izradi prijedloga budžeta i do Vlade FBiH će biti da li će ga krajem februara, početkom marta razmatrati - rekao nam je Aljović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.