Iz mostarskog Aluminija tvrde da je jučer "u dijelu medija na senzacionalistički način plasirana 'skandalozna' vijest o tome kako su u toj kompaniji s ulaza vraćeni ozbiljni investitori i kako je na taj način pričinjena šteta ukupnim naporima na planu restrukturiranja privrednog društva Aluminij d.d. Mostar".

-Kako bi javnost stekla realan i istinit uvid u ovaj, silom prilika nastali ''slučaj'', želimo kazati kako Aluminij d.d. Mostar ne samo da ne vraća investitore ispred svojih vrata, nego je posljednjih mjeseci, a sada već možemo kazati i godina, obavio na desetine razgovora sa zainteresiranima. Pritom smo sve naše goste i potencijalne partnere tretirali na isti način i po istome kriteriju, bez obzira na zemlju ili regiju iz koje dolaze i bez obzira na sve ostale njihove osobne ili kolektivne karakteristike, jer je jedina ideja vodilja za nas bila i ostala spas Aluminija - saopćili su.

U tom kontekstu sugerišu da se Društvo Aluminij ne pokušava iskorištavati za bilo kakve politizacije, ciljane insinuacije ili druge vrste igri s kojima ne žele imati nikakvih dodirnih tačaka.

-Kompanija koja je spomenuta u medijima, WAGT TRADE iz Dubaija, Ujedinjeni Arapski Emirati, nama se posredstvom Vlade Federacije BiH najavila u petak prošle sedmice, u poslijepodnevnim satima, te smo kao dobri domaćini zamolili da se, zbog ranije preuzetih obveza Uprave Društva, sastanak s njima prolongira iza 7. oktobra 2019., kako bismo se mogli što bolje pripremiti i kolegama iz navedene kompanije pružiti sve relevantne informacije. Kako bismo pokazali svoju najbolju volju, koja se odnosi kako na ovog, tako i na sve ostale potencijalne investitore, od nadležnog ministarstva u Vladi FBiH jučer smo pismenim putem zatražili informacije o kompaniji koju su nam preporučili i najavili za posjetu - dodaju.

Sa svoje strane, kako ističu, pokušali su potražiti korisne informacije o navedenoj kompaniji putem mrežnih stranica, ali nisu uspjeli pronaći ništa što ukazuje da su poznati u svijetu aluminija, stoga i jesu, kako bi se otklonile sve moguće nedoumice, zatražili dodatne informacije od nadležnog ministarstva u Vladi FBiH.

-Uzimajući u obzir sve navedeno, Uprava Društva Aluminij apelira na sve koji su uključeni u procese restrukturiranja naše kompanije, kao i relevantne i dobronamjerne medije, da uvijek imaju na umu sudbinu sadašnjih i budućih uposlenika i da ne donose paušalne i jednostrane zaključke. Jedino što opredjeljuje i određuje rejting potencijalnog investitora je njegova finansijska i ekonomska moć i stabilnost, ozbiljnost namjera i prihvatljiv plan za sve dioničare i Aluminij u cjelini, a ne neke druge determinante kojima se uporno pokušava ''objasniti'' čitav smisao kompleksne borbe za spas Aluminija - navode u saopćenju.

Dodaju da, kad bi sve bilo jednostavno, odavno ne bi više ni bili temom u medijima u navedenom kontekstu, nego bi ponovno krasili naslove kao najveći izvoznik i jedan od pokretača ukupnog ekonomskog razvitka.

-U situaciji u kojoj jesmo, i dalje imamo iste ciljeve i vizije, a oni koji nam mogu pomoći, ne samo da neće biti vraćeni ispred naših vrata, nego će zauvijek biti upisani zlatnim slovima u historiji mostarskog Aluminija - zaključuju.