open-navfaktor-logo
search
Twitter
Američka ambasada u Ankari se izvinila Turskoj zbog "lajkanja" poruke FETO bjegunca
Izvinjavamo se zbog jučer napravljene greške na našem Twitter profilu. Nemamo nikakvu vezu s Ergunom Babahanom niti odobravamo i prihvatamo sadržaj njegovih poruka. Još jednom izražavamo žaljenje zbog te pogreške, navodi se u saopćenju ambasade u Ankari
06.10.2019. u 17:09
get url
text

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Turskoj izvinila se zbog "lajkanja" poruke koju je na Twitteru objavio bjegunac terorističke organizacije FETO Ergun Babahan.

- Izvinjavamo se zbog jučer napravljene greške na našem Twitter profilu. Nemamo nikakvu vezu s Ergunom Babahanom niti odobravamo i prihvatamo sadržaj njegovih poruka. Još jednom izražavamo žaljenje zbog te pogreške - navodi se u saopćenju ambasade u Ankari.

Babahan je nedostupan turskim pravosudnim institucijama još od pokušaja vojnog udara koji se u toj zemlji dogodio 15. jula 2016. godine. Tereti se za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO, a jučer je objavio poruku na Twitteru u kojoj je pisao o "nastupajućoj političkoj epohi bez Devleta Bahcelija", kojom je uputio prijetnje lideru turske Partije nacionalnog pokreta (MHP).

Ambasada SAD-a u Ankari je stavila "lajk" na poruku, zbog čega je američki otpravnik diplomatskih poslova danas pozvan i na razgovor u Ministarstvu vanjskih poslova Turske.

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu je kazao da su iz ambasade kazali da je riječ o nenamjernoj grešci te je dodao da Turska očekuje detaljnije obrazloženje tog slučaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.