open-navfaktor-logo
search
Pentagon
Američka vojska testirala krstareću raketu zemlja-vazduh
Riječ je o testu koji je bio zabranjen Sporazumom o zabrani raketa srednjeg i malog dometa - INF, koji je prestao da važi. Raketa je precizno je pogodila metu poslije 500 kilometara leta. 
19.08.2019. u 21:37
get url
text
get url
text

Američka vojska testirala je konvencionalnu krstareću raketu zemlja-vazduh, a riječ je o testu koji je bio zabranjen Sporazumom o zabrani raketa srednjeg i malog dometa - INF, koji je prestao da važi. Kako je saopćio Pentagon, raketa je ispaljena u nedjelju s ostrva San Nicolas u Kaliforniji i precizno je pogodila metu poslije 500 kilometara leta, prenose američki mediji.

Zvaničnici navode da raketa služi za nošenje konvencionalne, a ne nuklearne bojeve glave. Sjedinjene Američke Države povukle su se iz Sporazuma o zabrani raketa srednjeg i malog dometa s Rusijom, nakon što su godinama optuživale Moskvu za njegovo kršenje raspoređivanjem svojih raketa SSC-8, koje mogu da nose nuklearno punjenje, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Sporazum je, poslije odluke SAD-a, napustila i Rusija. Time je stavljena tačka na sporazum o kontroli naoružanja kojim je bilo zabranjeno razvijanje raketa zemlja-vazduh s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.