Pentagon

Američka vojska testirala krstareću raketu zemlja-vazduh

Objavljeno: 19.08.2019. u 21:37

Riječ je o testu koji je bio zabranjen Sporazumom o zabrani raketa srednjeg i malog dometa - INF, koji je prestao da važi. Raketa je precizno je pogodila metu poslije 500 kilometara leta. 

Raketa je ispaljena u nedjelju s ostrva San Nicolas u Kaliforniji

Američka vojska testirala je konvencionalnu krstareću raketu zemlja-vazduh, a riječ je o testu koji je bio zabranjen Sporazumom o zabrani raketa srednjeg i malog dometa - INF, koji je prestao da važi. Kako je saopćio Pentagon, raketa je ispaljena u nedjelju s ostrva San Nicolas u Kaliforniji i precizno je pogodila metu poslije 500 kilometara leta, prenose američki mediji.

Zvaničnici navode da raketa služi za nošenje konvencionalne, a ne nuklearne bojeve glave. Sjedinjene Američke Države povukle su se iz Sporazuma o zabrani raketa srednjeg i malog dometa s Rusijom, nakon što su godinama optuživale Moskvu za njegovo kršenje raspoređivanjem svojih raketa SSC-8, koje mogu da nose nuklearno punjenje, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Sporazum je, poslije odluke SAD-a, napustila i Rusija. Time je stavljena tačka na sporazum o kontroli naoružanja kojim je bilo zabranjeno razvijanje raketa zemlja-vazduh s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije