Izazvali paniku

Američki borbeni avion F-16 greškom ispustio razorni projektil u Japanu

Objavljeno: 08.11.2019. u 11:52

Takve stvari se ne bi smjele dešavati. Tražimo od SAD-a da poduzme potrebne mjere da se takvo nešto ne bi ponovilo, poručio je šef kabineta japanskog premijera Suga

FOTO: AA

Zračne snage Sjedinjenih Američkih Država (SAD) greškom su ispustile razornu trenažnu bombu na sjeveru Japana. Incident se dogodio tokom obuke u zračnoj bazi Misava u japanskoj regiji Aomori u kojoj američke i japanske snage izvode redovne obuke. Japanska novinska agencija Kyodo javlja da je posada američkog aviona F-16 bacila 200 kilograma tešku trenažnu bombu najmanje pet kilometara izvan predviđenog područja i izazvala veliku paniku među stanovnicima te regije.

Isti izvor javlja da je bomba pala na nenaseljeno područje i da nije uzrokovala stradanje ljudi i imovine. Zbog incidenta je obustavljena obuka američkih i japanskih snaga u toj regiji. Šef kabineta japanskog premijera Joshihide Suga izjavila je da je eksplozija razornog projektila izazvala paniku i bojazan u Japanu.

-Takve stvari se ne bi smjele dešavati. Tražimo od SAD-a da poduzme potrebne mjere da se takvo nešto ne bi ponovilo - poručio je Suga.

Japansko Ministarstvo odbrane uručilo je protestnu notu američkom Pentagonu i pokrenulo istragu o incidentu.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije