open-navfaktor-logo
search
Brisel
Američki državni sekretar Blinken: Turska je saveznik kojeg uvažamo uz dugogodišnju saradnju
Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Anthony Blinken izjavio je kako ta zemlja uvažava Tursku kao saveznika s kojim ima dugotrajnu saradnju.
23.03.2021. u 13:25
get url
text

Blinken je danas doputovao u Brisel na sastanak šefova diplomacija Sjevernoatlantskog saveza (NATO), a nakon razgovora s generalnim sekretarom te organizacije Jensom Stoltenbergom je komentirao i odnose s Turskom.

- Nije tajna da postoje određene nesuglasice. Turska je naš saveznik kojeg uvažavamo uz dugogodišnju saradnju. Nastavak privrženosti Turske NATO-u je u korist svih nas - kazao je Blinken.

Blinken je kazao da je NATO pokazao da se zna nositi s nesuglasicama i da je pokazao efikasnu ulogu u reduciranju brojnih tenzija, uključujući i one na istoku Mediterana.

- To je veoma pozitivan primjer i treba nastaviti raditi na reduciranju tenzija - kazao je Blinken.

Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg je na pitanje o Turskoj kazao kako ta organizacija ima određene bojazni u vezi s nesuglasicama o turskoj nabavci ruskog sistema S-400 i dešavanjima na istoku Mediterana.

- Ja sam o tim temama razgovarao sa zvaničnicima Turske. NATO ima veoma važnu ulogu platforme u okviru koje saveznici sjednu, razgovaraju i pokušavaju riješiti međusobne nesuglasice i probleme - kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je važnim ocijenio mehanizam koji je formiran kako bi se spriječilo izbijanje sukoba između Turske i Grčke na istoku Mediterana.

- Za prevazilaženje političkih nesuglasica su potrebne snažne institucije. Uprkos svim nesuglasicama, NATO uspijeva obnašati svoju glavnu zadaću očuvanja kolektivne sigurnosti - kazao je Stoltenberg.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.