Istraživanje SAD-ovog nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore National Laboratory u Kaliforniji pripremljeno je u maju prošle godine, a bilo je upućeno američkom ministarstvu vanjskih poslova kada je provodilo istragu o porijeklu pandemije, u vrijeme posljednjih mjeseci vladavine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Procjena američkog laboratorija da je virus pobjegao iz laboratorija, prema pisanju The Wall Street Journala, proizašla je iz analize genoma virusa COVID-19. Međutim, laboratorij Lawrence Livermore odbio je komentirati članak tih dnevnih novina.

Predsjednik SAD-a Joe Biden u maju je izjavio da je zatražio pomoć kako bi se pronašli odgovori o porijeklu COVID-19.

Prema američkim obavještajnim agencijama, dva su moguća scenarija - da se virus proširio nakon laboratorijske nezgode ili da je nastao ljudskim kontaktom sa zaraženom životinjom, no još nisu povučeni zaključci.

Tajni izvještaj američkih obavještajaca, koje je cirkuliralo tokom Trumpove administracije, navodi da su trojica naučnika kineskog instituta za virologiju u Wuhanu u novembru 2019. bili bolesni te da su zatražili bolničku njegu.

Američke vlasti optužile su Kinu da nije dovoljno transparentna oko porijekla virusa, no Kina je odbacila takve optužbe.