open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na 11. septembar
Amerika se nikada neće podvrgnuti tiraniji
Prije 17 godina, 19 otmičara je u samoubilačkoj akciji otelo četiri putnička aviona i dva oteta aviona udarila su u dvije kule Svjetskog trgovinskog centra na Menhetnu, treći je udario u Pentagon, a četvrti se srušio u ruralnom dijelu Pensylvanije
11.09.2018. u 19:02
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump poručio je danas, povodom 17 godina od terorističkih napada Al Qaide, da se "Amerika nikada neće podvrgnuti tiraniji".

Trump je poruku svijetu uputio sa polja nadomak Shanksvillea u Pennsylvaniji, gdje se oteti avion koji je letio za Kaliforniju srušio na današnji dan 2001. godine, pri čemu su svi iz aviona poginuli.

Prije tačno 17 godina, 19 otmičara je u samoubilačkoj akciji otelo četiri putnička aviona. Dva oteta aviona udarila su u dvije kule Svjetskog trgovinskog centra na Menhetnu, treći je udario u Pentagon, a četvrti se, nakon neuspjelog pokušaja putnika da savladaju otmičare, srušio u ruralnom dijelu Pensylvanije.

Na tom mjestu u Shanksvillea u subotu je podignut spomenik u znak sjećanja na žrtve.

- Ovo polje je sada spomenik američkom prkosu. Ovaj spomenik je sada poruku svijetu: Amerika se nikada neće podvrgnuti tiraniji - rekao je predsjednik SAD-a, u obraćanju porodicama žrtava iz aviona na letu 93, prenosi CNN.

- Ovdje smo da odamo svečanu poštu za 40 putnika i članova posade sa leta 93 koji su ustali, suprotstavili se neprijatelju, preuzeli kontrolu nad svojom sudbinom i promijenili tok istorije - rekao je Trump.

On je istakao da se danas "cijela Amerika drži zajedno", dijeleći tugu s porodicama onih čiji su životi izgubljeni prije tačno 17 godina, a koji su se "pridružili besmrtnim redovima američkih heroja".

Prije obraćanja, Trump je saslušao imena žrtva koja su glasno pročitana, nakon čega su zazvonila zvona.

Ranije danas, predsjednik SAD-a je na Twitteru objavio niz poruka povodom obilježavanja godišnjice napada.

Potpredsjednik Mike Pense, za to vrijeme, kod spomenika u Pentagonu prisustvuje obilježavanju godišnjice napada, gdje je članovima porodica 184 osobe koje su u toj zgradi ubijene na današnji dan 2001. poručio da zemlja i dalje žali zajedno sa njima.

Pense je naglasio da je važno da svaka nova generacija sazna šta se dogodilo, i podsjetio na herojstvo onih koji su kobnog dana radili u Pentagonu, a koji su se evakuirani, ali su se vraćali više puta u pogođenu zgradu da spasu preživjele.

- Teroristi su se nadali da će slomiti naš duh, ali nisu uspjeli - rekao je Pense.

Napadi 11. septembra 2001. godine predstavljaju najsmrtonosniji teroristički napad na američkom tlu, u kojem je poginulo 3.000 ljudi. Napad su izveli pripadnici terorističke organizacije Al Qaida, čiji su pripadnici oteli putničke avione koji su uzletjeli sa aerodroma u Bostonu, New Yorku i  Washingtonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.