open-navfaktor-logo
search
Iščekivanje novog oružja
Amerikanci nezadovoljni kako Ukrajina trenutno vodi rat, evo šta su joj savjetovali
Visoki američki dužnosnici savjetuju Ukrajini da odustane od pokretanja velike ofanzive protiv ruskih snaga dok se ne dostavi najnovija zaliha američkog oružja i dok se ne provede odgovarajuća obuka, rekao je u petak neimenovani dužnosnik Bidenove administracije.
21.01.2023. u 08:36
get url
text

Dužnosnik je, razgovarajući s malom grupom novinara pod uvjetom anonimnosti, rekao da se Sjedinjene Države čvrsto drže svoje odluke da ne isporuče tenkove Abrams Ukrajini u ovom trenutku, dok traje polemika s Njemačkom oko tenkova.

Razgovori SAD-a s Ukrajinom o bilo kakvoj protivofanzivi vodili su se u kontekstu osiguravanja da Ukrajinci posvete dovoljno vremena najprije obuci s najnovijim oružjem koje su osigurale Sjedinjene Države, rekao je dužnosnik. Američki dužnosnici vjeruju da bi ofanziva bila uspješnija ako Ukrajinci iskoriste obuku i pričekaju dopremu novog oružja.

Sjedinjene Države su u četvrtak objavile da će poslati stotine oklopnih vozila u Ukrajinu za korištenje u borbi.

Visoka američka delegacija koja je uključivala zamjenicu državnog sekretara Wendy Sherman i zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jona Finera boravila je proteklih dana u Kijevu na razgovorima s ukrajinskim dužnosnicima.

Prilagođavanje načina na koji Kijev vodi rat

Poruka Amerikanaca bila je da je Ukrajina potrošila značajna sredstva za odbranu grada Bahmuta, ali da postoji velika mogućnost da će Rusi na kraju istisnuti Ukrajince iz tog grada, rekao je dužnosnik.

Ako se to dogodi, to neće rezultirati nikakvim strateškim pomakom na bojnom polju, rekao je dužnosnik, prenosi Hina.

Jedna od tema razgovora bila je i koliko se ukrajinskih resursa troši na odbranu Bahmuta dok se istovremeno priprema ofanziva kojom bi se Rusi pokušali istjerati iz područja koja drže u južnoj Ukrajini. Američki dužnosnici rade s Ukrajincima na ovom kompromisu, rekao je dužnosnik.

S druge strane, američki dužnosnici savjetuju Ukrajini da prilagodi način na koji Kijev vodi rat i da ne pokušava parirati Rusiji plotun po plotun topničke vatre jer će u konačnici Moskva dobiti prednost iscrpljivanjem, rekao je dužnosnik.

Zbog toga najnovija američka isporuka oružja uključuje oklopna vozila, jer će to pomoći Ukrajini da promijeni način na koji se bori u ratu, rekao je dužnosnik.

Čvrsto tlo utire put za ofanzivu

Loše zimsko vrijeme ometalo je borbe na prvim linijama, iako bi hladnoća koja zamrzne i očvrsne tlo mogla utrti put za obje strane da pokrenu ofanzivu s teškom opremom, rekao je Serhij Hajdaj, guverner ukrajinske regije Luhansk.

Dužnosnik je rekao da Sjedinjene Države u ovom trenutku ne planiraju poslati tenkove Abrams u Ukrajinu jer su skupi i teški za održavanje.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius u petak je negirao da je Berlin jednostrano blokirao isporuku glavnih borbenih tenkova Leopard Ukrajini, ali je rekao da je vlada spremna brzo krenuti u njihovo slanje ako postoji konsenzus među saveznicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.