open-navfaktor-logo
search
Prošle tri godine
Amir Agić uoči novog ročišta u slučaju Sefić: Sve se ovo previše oteglo
Mislim da je ovo jedinstven slučaj gdje su pomagači osuđeni, izvršena im je presuda, a optuženi negira krivicu, rekao je Amir Agić, otac ubijene studentice Selme
11.11.2019. u 10:42
get url
text

U Kantonalnom sudu Sarajevo danas će se održati novo ročište u slučaju Sanjin Sefić. Očevi ubijenih studentica Selme Agić i Edite Malkoč, Amir, odnosno Enes pozvali su građane da se okupe ispred zgrade suda, a zatim i u sudnici i daju im podršku, ali i da vide kako se bahato ponaša Sefić i njegova porodica, prenosi Anadolu Agency (AA).  

-Pozvali smo građane zato što se sve ovo previše oteglo. Prošle su tri godine, jučer je bio deseti u mjesecu, nama svaki deseti u mjesecu bude težak. Pozvali smo građane da vide kada je prava tužiteljica, jer tužiteljstvo nije kompletno tako kako se predstavlja, barem mi u svom slučaju to imamo. Imamo tužiteljicu koju smo dobili sticajem okolnosti na završnoj riječi prošlog ročišta i ona od tada vodi postupak kako treba - kazao je Amir Agić i dodao:

"Pozvali smo javnost da vidi bahato ponašanje Sanjina Sefića i njegove porodice. Znači, kako se bahato ponašaju, kako neće da priznaju krivicu. Mislim da je ovo jedinstven slučaj gdje su pomagači osuđeni, izvršena im je presuda, a optuženi negira krivicu. Tužiteljica ima svjedoke, koji će dokazati da je on bio tu i da su djevojke bile na pješakom prijelazu."

Riječ je o ponovljenom suđenju Sefiću, jer je prvostepena presuda kojom je osuđen na 14,5 godina zatvora poništena zbog zahtjeva sarajevskog kantonalnog tužilaštva u pogledu brzine kojom je Sefić vozio. Naime, prvostepenom presudom prihvaćen je nalaz vještaka Sefićeve odbrane da je on kobne noći 10. oktobra 2016. godine vozio 65 kilometara na sat.

U ponovljenom postupku svi Sefićevi pomagači, izuzev njegove sestre koja je pravosnažno oslobođena, priznali su krivicu, a prvostepenom presudom oni su bili oslobođeni.

-Prvostepenom presudom smo bili i zadovoljni i nezadovoljni. Nismo bili zadovoljni presudom njegovim pomagačima i što smo dokazali da su oni krivci. Odnosno sada nismo zadovoljni ni njegovom presudom, jer on će dobiti, ako Bog da, dok mi budemo živi 'ganjaćemo', 'ganjaće' i naša djeca da on dobije maksimalnu kaznu - istakao je Agić.

Optužnica Tužilaštva Kantona Sarajevo Sefića tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće.

Sefić je 10. oktobra 2016. godine vozeći automobil Golf VI brzinom većom od 100 km/h na pješačkom prelazu u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu prošao kroz crveno svjetlo na semaforu i usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč.

Nakon nesreće je pobjegao sa lica mjesta i preko Graničnog prelaza Uvac pobjegao u Srbiju, gdje je uhapšen 11. oktobra i zadržan u ekstradicijskom pritvoru sve do 9. januara 2017. godine kada je izručen bh. pravosuđu. Od tada se nalazi u pritvoru, a prilikom ispitivanja branio se šutnjom. Kantonalno tužilaštvo KS podiglo je optužnicu i protiv Sefićevih pomagača Sare Sefić, Dine Alića, Amara Salihovića i Sauda Nišića.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.