- Grafike prikazuju rast zaposlenosti u FBiH u vrijeme aktuelne Vlade na čijem je čelu premijer Fadil Novalić. Da nije bilo pandemije, zaposlenost, koja je u 2019. godini dosegnula vrhunac, sasvim sigurno bi bio nastavila da raste u istom tempu, od 10 do 15 hiljada novih radnih mjesta godišnje.

Pandemija je zaustavila rast, Federacije je u najtežem periodu pandemije ostala bez oko 27 hiljada radnih mjesta, ali to ni izbliza nisu bile posljedice kakve su u svojim crnim prognozama predviđali pojedini "analitičari".

Suprotno tim crnim prognozama, FBiH je vrlo brzo počela i sa ekonomskim oporavkom, što je posljedica ispravnih i pravovremenih mjera koje je poduzimala Novalićeva vlada. Podaci iz septembra 2021. pokazuju da je odnosu na najbolju poslijeratnu 2019, broj radnih mjesta, unatoč pandemiji, manji za samo 5.000. Ekonomski trendovi i procjene, jasno nagovještavaju da će do kraja ove godine broj zaposlenih dostići rezultat iz 2019. godine, te u 2022. godini ga i premašiti - naveli su iz SDA.