open-navfaktor-logo
search
Uvjeren u svoje postupke
Anders Tegnell, tvorac "švedskog modela", kaže da njegov pristup nije kriv za više od 5.000 mrtvih od koronavirusa
Anders Tegnell (64), tvorac liberalnog švedskog odgovora na pandemiju koronavirusa, uprkos brojnim kritikama i prijetnjama, pa čak i smrću, ne namjerava se povući. Štaviše, uvjeren je da će se s vremenom njegov model pokazati ispravnim.
26.06.2020. u 08:22
get url
text

- Mislim da je velik broj zemalja trebao dva puta razmisliti prije poduzimanja vrlo drastičnih mjera ograničenja kretanja. To je bio eksperiment, a ne švedski model – kazao je Tegnell za Reuters.

Švedska se oslonila na odgovornost svojih građana u održavanju socijalne distance, a većinu škola, restorana i barova ostavila je otvorenim.

Od marta švedska ekonomija nadmašuje ostatak Evrope, ali njenih više od 5.000 mrtvih od koronavirusa višestruko nadmašuje broj mrtvih u susjednim zemljama Danskoj, Finskoj i Norveškoj zajedno.

Tegnell ima puno istomišljenika koji hvale njegov pristup.

Pošto je glavni švedski epidemiolog ujedno i gorljivi vrtlar, na kućnu adresu dobijao je tolike količine cvijeća da je njegov mjesni cvjećar zamolio da uspore s narudžbama.

Istodobno populistička stranka Švedskih demokrata stopu smrtnosti među starijom populacijom zaraženom koronavirusom naziva "masakrom" i traži njegovu ostavku, a policija istražuje prijetnje smrću koje je primio.

Tegnell se slaže da je broj mrtvih "strašan", ali tvrdi da to nije posljedica liberalnog pristupa i ukazuje na loše stanje u domovima za starije i decentraliziran zdravstveni sistem.

Veteran borbe protiv ebole u Africi smatra da se njegovi kritičari premalo bave posljedicama potpunog zatvaranja.

- Zadivljujuće je koliko smo malo razgovarali o vrlo negativnim posljedicama karantina u mnogim zemljama. Nasilje u porodici, djeca s problemima u školi. Učinci različitih strategija, različitih mjera mnogo su složeniji nego što danas razumijemo. Ova bolest teška je za razumjeti – kaže Tegnell.

Dodaje da su neke zemlje koje su uvele drastične mjere, poput Španije, Italije, Velike Britanije, više propatile od Švedske.

Njega pak mnogo više čudi ponašanje švedskih nordijskih komšija.

- Jesu li oni uopće imali razloga da se zatvore, to je pitanje – navodi Tegnell.

Međutim, njegovo mišljenje u Evropi je u manjini.

Ostale zemlje polako se otvaraju za turiste, ali malo koja prihvata one koji dolaze iz Švedske. Ne žele ih zasad ni u nordijskim zemljama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.