open-navfaktor-logo
search
Najstrožiji lockdown
Angela Merkel razmatra potpuno zatvaranje države
Njemačka kancelarka Angela Merkel navodno razmatra uvođenje najstrožeg lockdowna. Takav lockdown značio bi potpuno zatvaranje države, piše Bild.
14.01.2021. u 21:16
get url
text

Danas je u Njemačkoj zabilježen rekordan broj umrlih od korone. Umrle su 1.244 osobe, a broj umrlih se tako popeo na 43.881. Prethodno je 8. januara zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva, kada je umrlo 1.188 zaraženih pacijenata. 

Prema podacima Instituta Robert Koch, broj zaraženih na dnevnom nivou porastao je za 25.164 nova slučaja te je ukupan broj zaraženih 1.978.590 osoba. U Njemačkoj su u međuvremenu zatvorene škole, trgovine koje ne prodaju osnovne namirnice, barovi, restorani te sadržaji za zabavu i kulturu. Na snazi su i mjere prema kojima jedno domaćinstvo može posjetiti samo jedna osoba izvan tog kruga.

Kancelarka Angela Merkel i drugi članovi vlade već su upozorili da bi mjere mogle biti produžene i nakon januara. Očekuje se da će Merkel 25. januara, na sastanku s premijerima 16 saveznih pokrajina, razmotriti sljedeće korake u borbi s pandemijom.

Iz Instituta Robert Koch su ocijenili da će Njemačka do kraja godine uspostaviti kontrolu nad pandemijom koronavirusa, ali i da novi soj virusa prijeti da će pogoršati situaciju. Kako je ustanovljeno da su svi slučajevi novog soja virusa registrovani kod ljudi koji su putovali u inostranstvo, iz Instituta su pozvali Nijemce da ne putuju van zemlje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.