open-navfaktor-logo
search
Bezdušno i okrutno
Australac osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog snimanja policajaca dok su umirali
Australac je osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog snimanja policajaca dok su umirali na mjestu saobraćajne nesreće.
28.04.2021. u 08:15
get url
text

Richard Pusey (42) u pritvoru je gotovo 300 dana pa će kaznu odslužiti za nekoliko dana.

Sudac je njegov postupak nazvao "bezdušnim, okrutnim i sramotnim".

Ovaj slučaj izazvao je snažnu reakciju u javnosti. Sudac Trevor Wraight rekao je da su mediji demonizirali Puseya do te mjere da je "vjerovatno najomraženiji čovjek u Australiji".

Što je učinio Pusey?

Pusey je prošle godine automobilom jurio autocestom u Melbourneu nakon čega ga je zaustavila policija. U trenutku kad su ga trebali uhapsiti, četiri policajca i policajku pogazio je kamion koji je skrenuo sa svoje trake. Policajci Lynette Taylor, Kevin King, Glen Humphris i Josh Prestney umrli su na licu mjesta.

Pusey je stajao nekoliko metara dalje i uspio izbjeći kamion. Nakon toga je izvadio mobitel i počeo snimati. Na sudu je prikazano kako je stao nad policajkom Taylor i izrugivao joj se dok je bila prikliještena pod kamionom. Stručnjaci kažu da je u to vrijeme najvjerovatnije bila živa.

- Evo ga. Nevjerovatno, apsolutno nevjerovatno. Sve što sam htio je otići kući i pojesti sushi - rekao je Pusey dodavši da su mu policajci uništili "porsche".

Ubrzo je pobjegao s mjesta događaja, a idući dan je uhapšen te optužen za prebrzu vožnju, posjedovanje droge i nesavjesno ponašanje. Policija je također otkrila kako je Pusey podijelio video sa svojim prijateljima. Vozač kamiona Mohinder Singh zatvoren je na 22 godine. Sud je utvrdio da je vozač kamiona bio drogiran i halucinirao.

Šta je rekao sudac?

Sudac je osudio Puseyevo ponašanje, napomenuvši da je osuđen samo za svoje postupke.

- Pusey nije uzrokovao smrt policajaca, suprotno određenom javnom mnijenju - rekao je.

- Vaše ponašanje prema policajca u trenutku smrti, zajedno s riječima koje ste koristili dok ste snimali, bilo je ne samo omalovažavajuće i užasno... već i bezosjećajno i prijekorno ponašanje - rekao je sudac Wraight.

Primijetio je da je Pusey u prošlosti imao problema s mentalnim zdravljem, uključujući složeni poremećaj ličnosti koji, kako kaže, može na neki način objasniti njegovo ponašanje, ali da to i ne opravdava njegove postupke.

Pusey kaže kako se srami tog videa i da često govori uvredljive stvari "jer mu to tako izlazi iz glave". Osim toga, kažnjen je s 1.000 australskih dolara i oduzeta mu je vozačka dozvola.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.