Naveo je da je Austrija uvijek imala posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu, te da su oni graditelji mostova za zemlje zapadnog Balkana i u evropskim kolegijima su se uvijek snažno borili za približavanje Evropskoj uniji.

- Uz najjače uvjerenje čestitam bosanskim vlastima, kao i građankama i građanima Bosne i Hercegovine, jer ovo je prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i cijelu Evropsku uniju. Na posljednjem zasjedanju Evropskog savjeta u junu sam ovo, također, najjasnije naglasio: Svim zemljama zapadnog Balkana potrebna je uredna EU-pristupna perspektiva, kao i ekonomska, politička i društvena veza s Evropskom unijom. Jer Zapadni Balkan je naročito sada, u vremenu krize, te nakon napadačkog rata Rusije u Ukrajini, veoma bitan faktor za sigurnost i stabilnost našeg kontinenta - poručio je Nehammer.

Dodao je da naši bliski ljudski odnosi to pokazuju, zatim jaka privredna povezanost koja i u Austriji osigurava desetke hiljada radnih mjesta, kao i sigurnosna politička saradnja i zajednička borba protiv ilegalne migracije, saopćeno je iz kabineta kancelara Austrije.