open-navfaktor-logo
search
Detalji sa ročišta
Automafijaši prisluškivali policiju, krali uvijek u trojkama, u akcije išli "borbenjakom"...
Tužilac zatražio mjere zabrane sastajanja i neposredne komunikacije između optuženih i svjedoka zbog prijetnji koje su dobijali svjedoci u ovom predmetu 
12.11.2018. u 15:04
get url
text
get url
text

{$galerijaFotografija}

Čitanjem samo jednog dijela optužnice danas je u Sudu BiH počelo suđenje Danilu Cicoviću i još 24 optužena u predmetu Volan, a koji se terete da su kao najveća organizirana kriminalna automafijaška grupa u našoj zemlji ukrali više od 200 automobila vrijednih nekoliko miliona KM.

Džermin Pašić, tužilac Tužilaštva BiH, na samom početku je kazao kako se u ovom slučaju radi organizovanoj kriminalnoj grupi koja je djelovala na području BiH od 2011. do 2017. godine te da su radi sticanja imovinske koristi na području više gradova u oba entiteta, te u više kantona u Federaciji BiH, krali automobile za koje bi potom iznuđivali novac, a kada im to ne bi uspjelo onda bi vozila prodali i prebacili u Srbiju i Crnu Goru ili ih rastavili u dijelove.

- Svi članovi grupe imali su unaprijed određene zadatke i tačno podijeljene uloge. Čitava grupa se sastojala od nekoiko manjih grupa koje su djelovale pojedinačno i u saradnji sa onim drugim - naveo je tužilac Pašić.

Četiri grupe

Tako su se, stoji u optužnici, automafijaši grupisali u četiri manje grupe.  U okviru jedne djelovali su kradljivci automobila sa Pala, druga su bili grupa sa područja Mokrog, zatim grupa koja je djelovala na području Ilidže, Istočna Ilidža, te grupa u Zapadnoj Hercegovini.

U "akciju" su uvijek išla po tri člana i to u takozvanom borbenjaku, automobilu koji bi ukrali prije nego bi krenuli u izviđanje. Na borbenjak su uvijek stavljali lažne registarske oznake, a obavezno su bili naoružani i maskirani.  Svoje radiostanice su svaki put podešavali na policijske frekvencije, kako bi pratili kretanje policije prilikom izlaska u izviđenje. U borbenjaku  su automafijaši obilazili parkinge, sve dok ne nađu auto koje žele ukrasti. Na meti su uglavnom bili luksuzni automobili, mada su znali ukrasti i poneki stariji, sa ciljem preprodaje dijelova. Auta su otvarali na silu podesnim predmetima, a potom upotrebom dekodera ili posebnog porocesora automobil stavljali u pogon i odlazili sa njim u pratnji borbenjaka.

U zavisnosti od područja na kojem su krali, automobile bi ostavljali u posebno unajmljene garaže u tu svrhu. Potom bi kontaktirali vlasnike vozila, a za njihova auta bi im tražili od 1.000 do 3.000 eura. Neki od vlasnika, navedeno je u optužnici, su pristajali na otkup pa su mafijašima platili svoj automobil. Drugi nisu pristajali na uvjete kradljivaca, pa bi njihovi automobili bivali predati drugim članovima grupe koji bi ih rastavljali ili dalje prodavali u susjednu Srbiju ili Crnu Goru. U nekoliko navrata kradljivce bi pratila policija, a u tim slučajevima oni bi napuštali i borenjak i ukradeni automobil i bježali.

Na teren su zajedno izlazili Danilo Cicović, Slaven Dakić i Srećko Trifković. Oni su automobile uglavnogm krali na užem području Sarajeva i to "golfove", "audije" "BMW" i druge luksuzne automobile, a potom bi ukradeni automobil krili u garaži koja se nalazi u ulici Cara Dušana, a u vlasništvu je Dalibora Vaskovića. Optužnicom Tužilaštva BiH, ovoj trojki na teret je stavljena krađa najmanje 50 automobila, koje je na današnjem ročištu detaljno pobrojao tužilac Pašić.

Zanimljivo je da je Srećko Trifković koji je uhapšen i pritvoren nakon ubistva dvojice policajaca u Sarajevu, u proljeće 2014. godine bio glavni akter krađe "škode octavie" na Alipašinom polju. Istog dana nakon što je ovaj automobil ukraden, Trifković se sa njemu poznatim osobama vratio u još jednu krađu, a na meti je bio "golf 6". Policija je presrela kradljivce baš na Alipašinom polju u blizini Binga gdje se i ubistvo policajaca dogodilo. Tada se Trifković oglušio na zahtjev policije da se zaustavi te je svojim automobilom udario u policijsko auto i pobjegao, navodi se u optuženici.

Zajedno su automobile krali i Slaven Dakić i Srećko Mandić, kazao je danas tužilac Pašić, a njima dvojici se na teret stavljaju krađe desetaka automobila. Način djelovanja je bio isti, vlasnicima vozila nudili bi otkup i ukoliko bi oni to prihvatili automobil bi im ostavljali na nekoj od poznatih lokacija u gradu. Zanimljivo je da kradljivci nisu baš svaki put uspjevali da pokrenu automobil koji bi krali, ali im to nikada nije bila prepreka da ga ipak ukradu. U optužnici se navodi kako su u nekoliko navrata  "borbenjakom" automobil odgurali do druge "tajne" lokacije. Zanimljivo je da su ukradene automobile osim u iznajmljenjm garažama skrivali i na javnim parkinzima.

Grupu automafijaša sa područja Mokrog, prema optužnici, činili su Njegoslav Milinković, Bojan Košarac te (pokojni)  Sava Petričević. Ova grupa krala je isključivo luksuznije automobile koje su potom prevozili do porušene garaže u mjestu Brodari kod Višegrada. Tamo bi određena osba preuzimala automobil te ga preko Rudog prevozila u susjednu Srbiju.

Otimali auta prijeteći oružjem

Bojan Košarac u nekoliko navrata je automobile prevezao i sam u susjednu Srbiju i to preko Pala do Rudog, odnosno makadamskim putem preko Crnog vrha, Crne rijeke i sela Štrpci.

Optužnicom koju je danas čitao Pašić oni su optuženi i za pokušaj krađe automobila u avgustu 2016. godine koji se dogodio ispred hotela Hills na Ilidži. Naime, oni su pokušali ukrasti BMW koji je bio na parkingu, ali se tom prilikom aktivirao zvučni i svjetlosni alarm na automobilu. Policija je odmah stigla i pokušala uzaustaviti kradljivce. Oni su se oglušili na policijsku naredbu, te su udarajući u automobile bježali sa borbenjakom sa kojim su došli u krađu. Pri tome su pucali na policiju, a policija je uzvratila vatru pucajući u lopove. Kradljivci su se zabili u stub i otpao im je točak sa automobila, te su uhapšeni. Tada je ranjen Petričević, koji je kasnije preminuo u sarajevskoj bolnici.

Grupu iz Istočne Ilidže koja je krala uglavnom na području Općine Ilidža činili su , prema aoptužnici, Enis Mandal i Miroslav Pajić, a u sve akcije ih je vozio Š. H. Oni su djelovali na isti način kao i ranije grupe, a automobile koji bi krali obično bi prevozili u Zapadnu Heregovinu i predavali ih Goranu Nižiću koji bi ih rastavljao ili dalje preprodavao.

Oni su u samo jednom danu znali ukrasti i više vozila a nisu se libili ni otimanja automobila od njihovih vlasnika na ulici. Zanimljivo je da su koristili i nepažnjiu vlasnika automobila. Tako su ukrali jedan automobil koji je žena ostavila u pogonu baš u momentu dok su oni bili u "izviđanju". Iskoristili su priliku i ukrali "seat cordobu", prevezli je u garažu a potom od vlasnice iznudili 2.000 eura na ime otkupa automobila.

Automafijaši su automobile krali i iz dvorišta porodičnih kuća. Tako su Pajić i Mandal ukrali "tiguana" i to tako što su pištoljem zaprijetili valsniku automobila.  Isto su učinili u ulici  Ravnogorska u avgustu 2013. godine kada su presreli bračni par Dušanić. Oni su pratili automobil "BMW X6" u vlasništvu ovog para, a i sami su bili u borbenjaku "BMW." Upalili su rotaciona svjetla i presreli svoj plijen, te se zaustavili ispred njega.

- Izlazi napolje, policija- rekli su vozaču, a kada se on nije pomakao jedan od njih je rekao: "Pucaj, šta čekaš!".

Bračni par je tada, bojeći se za svoj život izašao iz automobila, a Pajić je sjeo u vozilo i odvezao ga, dok ga je Mandal pratio u drugom automobilu - naveo je tužilac Pašić.

Prijetnje svjedocima

Kada je tužilac došao do ovog dijela optužnice, sutkinja Hasija Mašović je prekinula suđenje, ta navela da će se čitanje optužnice nastaviti u četvrtak. Vijeću se obratio potom tužilac Pašić , te zatražio da se odredi jednomjesečni pritvor jednom od optuženih koji se brani sa slobode Branislavu Gordiću.

Tužilac je istakao da mjeru traži zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela,  s obzirom na to da su u pretresima koji su na Sokocu izvršeni prošle sedmice, u prostorijama koje koristi optuženi pronađeni autodijelovi za koje se sumnja da potiču iz krivičnog djela, odnosno krađa na području Sarajeva.

Gordićev advokat Mirsad Crnovršanin usprotivio se oovom prijedlogu.

Zanimljivo je da je tužilac zatražio i da se prema svim optuženima odrede mjere zabrane razgovora i komunikacije sa svim svjedocima.

- Vjerujemo da ova grupa djeluje kao organizirana kriminalna grupa i da  tako orgnizirano prijete i zastrašuju svjedoke u ovom slučaju, kojima  prijete ugrožavanjem života njihovih porodica. Vjerujemo i da se paljevina automobila koja se dogodila 13. jula na Palama može dovesti u vezu sa ovim prijetnjama - pojasnio je tužilac Pašić.

Sud će odluku o odnosu na ova dva prijedloga donijeti naknadno, a čitanje optužnice bit će nastavljeno u četvrtak. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.