open-navfaktor-logo
search
Intenzivna vatra
Azerbejdžan pokrenuo uzvratnu operaciju protiv armenskih snaga u Nagorno-Karabahu
Azerbejdžan je pokrenuo uzvratnu operaciju u srijedu protiv armenskih snaga u Nagorno-Karabahu nakon što je Armenija otvorila vatru u kojoj je ubijen azerbejdžanski vojnik, saopćilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.
03.08.2022. u 20:15
get url
text

VEZANI TEKST - Armenci pale svoje kuće i premještaju grobove prije predaje teritorije u Nagorno-Karabahu

- Ujutro, 3. augusta, pripadnici ilegalnih armenskih oružanih odreda na teritoriji Azerbajdžana, gdje je privremeno raspoređen ruski mirovni kontingent, bili su izloženi intenzivnoj vatri s položaja azerbajdžanske vojske stacioniranih u smjeru regije Lachin - saopćilo je Ministarstvo.

Operacija je pokrenuta nakon što je azerbejdžanski vojnik ubijen u "terorističkoj i saboterskoj akciji ilegalnih armenskih naoružanih odreda jutros", navodi se u saopćenju.

Ministarstvo je navelo kako je Azerbejdžan "preduzeo odgovarajuće mjere" i pokrenuo kontraoperaciju nakon što su armenske snage pokušale zauzeti Kirgisko brdo i uspostaviti nove borbene položaje.

- Kao rezultat operacije 'Osveta' koju su provele jedinice azerbajdžanske vojske, vrh Kirgiz, kao i Saribaba duž Karabaškog grebena Malog Kavkaza i niz drugih važnih uzvisina su stavljeni pod kontrolu - dodaje se.

Ministarstvo je objavilo i snimke operacije.

VEZANI TEKST - Vojska Azerbejdžana ušla u Agdam, koji je pod armenskom okupacijom bio 27 godina

Odnosi između bivših sovjetskih republika Armenije i Azerbejdžana su pod tenzijama od 1991. godine kad je armenska vojska okupirala Negorno-Karabah, poznat i kao Gornji Karabah, teritoriju koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, kao i sedam susjednih regija.

Posljednji sukobi dogodili su se u septembru 2020, kad je Azerbejdžan oslobodio nekoliko gradova i oko 300 naseljenih mjesta i sela koji su bili okupirani od Armenije skoro tri dekade.

Dogovor uz posredovanje Rusije okončao je 44 dana intenzivnog sukoba u novembru 2020.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.