Bashirli, čija je fotografija na kojoj se vidi kako vozi automobil pretovaren sa pomoći za ljude pogođene zemljotresom u Turskoj, sa turskom zastavom na vrhu, obišla svijet, došao je u tursku istočnu provinciju Adiyaman kako bi dobrovoljno pomagao žrtvama zemljotresa.

- Vrlo je teško izraziti svoja osjećanja kada sam sreo turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana - rekao je Bashirli za Anadoliju, dodajući da je turskog lidera upoznao kada je pregledavao kontejnerske kuće u kojima su privremeno boravile preživjele žrtve zemljotresa.

Kako je kazao, u tom trenutku su ga preplavile emocije te je bio veoma uzbuđen.

- Jedva sam mogao da govorim. Za mene je kao čovjeka iz Karabaha velika čast i ponos što sam otišao u Tursku i rukovao se sa turskim predsjednikom - rekao je Bashirli.

FOTO: AA

Vozeći svoj oronuli automobil iz 1981. godine preopterećen sa nekoliko dušeka na krovu, te sa gepekom napunjenim paketima i kutijama zbog kojih nije mogao zatvoriti vrata gepeka, Bashirli je odmah nakon zemljotresa odvezao pomoć u specijalni centar otvoren za prikupljanje pomoći u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu.

Bashirli je u Tursku stigao uz podršku Huseyina Buyukfirata, čelnika Tursko-azerbejdžanskog udruženja privrednika i industrijalaca (TUIB).

- Također sam poveo svoja dva rođaka sa sobom i svi zajedno smo učinili što smo mogli. Dali smo sve od sebe u Turskoj da na neki način podržimo ljude. Pomagali smo u podizanju šatora i u isporuci i distribuciji odjeće, hrane, grijalica i peći po selima - kazao je Bashirli.

Kako je istakao, kao volonter TUIB-a zajedno s rođacima dijelio je pomoć iz Azerbejdžana.

- Osiguravali smo mještanima sela koji žive u šatorima sve ono što im je trebalo. Pomoć je dolazila kamionima do distributivnih punktova i podijelili smo je žrtvama zemljotresa - rekao Bashirli.

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su pogodili Tursku 6. februara porastao je na 45.089, saopćila je u srijedu Državna agencija za upravljanje katastrofama (AFAD).

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 pogodili su 6. februara 11 turskih provincija: Adanu, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaras, Kilis, Malatyu, Osmaniye i Sanliurfu.

Više od 13 miliona ljudi u Turskoj je pogođeno potresima, kao i mnogi u sjeverozapadnoj Siriji.