open-navfaktor-logo
search
Informacije iz linija
Bar-kod slavi 50. rođendan, postepeno ga zamjenjuje QR kod
Čuveni bar-kod, sistem za identifikaciju proizvoda, koji je doprinio globalizaciji trgovine, danas slavi 50 godina, a postepeno ga zamjenjuje drugi sistem identifikacije QR kod, kao onaj koji je bogatiji informacijama.
03.04.2023. u 09:33
get url
text
bar kod

Za kupce na kasi u prodavnicama, bar-kod se pretvorio u zvuk – bip.

Svakog dana širom svijeta vertikalne linije različite debljine budu skenirane šest milijardi puta. Oko 70.000 proizvoda prolazi kroz kase svake sekunde.

Bar-kod, kao "dokument" o identitetu proizvoda također omogućava profesionalcima da imaju pristup drugim podacima o proizvodu, izjavila je za France Presse Laurence Vallana, francuska stručnjakinja za elektronsko etiketiranje.

Bar-kod prvobitno su patentirali Amerikanci Norman Joseph Woodland i Bernard Silver 1952. godine, ali je tek kasnije usavršen i plasiran na tržište pod podsticajem američkog inženjera Georgea Laurera.

Tako je 3. aprila 1973. godine, bar-kod postao, poslije konsultacija između velikih proizvođača i distributera, sistem koji je korišten za identifikaciju potrošačkih proizvoda.

Taj kod je u Evropi poznat i kao EAN-13 (Evropski broj artikla – European Article Number) ili samo kao 13, broj cifara koji posjeduje.

Prvi proizvod koji je skeniran pomoću svog bar-koda, 26. juna 1974. godine u Ohioju, bio je paketić žvakaće gume, sada izložen u Nacionalnom muzeju američke historije u Washingtonu.

Međutim, čuveni bar-kod će uskoro zamijeniti QR kod, prenosi France 24.

Bar-kod je bio i inspiracija i za određene umjetnike, a kritičari su ga smatrali simbolom prekomjerne potrošnje ili globalizacije. Neke podsjeća na rešetke zatvora, ali je QR kod drugačijeg izgleda, površina koja kombinuje crne i bijele tačke raspoređene na kvadratu, koji je 1994. godine osmislio Japanac Masahiro Hara.

QR kod je skraćenica za "kod sa brzim odgovorom" (Quick Response Code). Njegova prednost u odnosu na bar-kod je u tome što može da sadrži mnogo više informacija, kao naprimjer o sastavu proizvoda, što je neophodno za reciklažu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.