open-navfaktor-logo
search
Završne riječi
Begić: Nisam uzeo mito, to su bile pare za podsticaj
Ekološki inspektor u općini Srebrenica Ilijas Begić optužen je da je uzeo mito od direktora poslovnice "Master Frigo" kako bi prikrio navodne nepravilnosti
22.11.2018. u 16:56
get url
text

Ekološki inspektor u općini Srebrenica Ilijas Begić (58) u banjalučkom Okružnom sudu je istakao da nije uzeo mito od direktora poslovnice firme "Master Frigo" Milisava Jovanovića već da su to pare koje je dobio kao koperant firme za podsticaj.

On je danas u sudu rekao da su mu u toj firmi ponudili saradnju pošto se bavi uzgojem voća koje oni otkupljuju.

- Jovanović mi je dao 500 KM kao podsticaj i obećao još 2.000 maraka. Trebali smo potpisati ugovor o kooperaciji i ušli smo u tu proceduru. Nisam uzeo nikakvo mito. Zapisnik o kontroli firme sam sačinio i u njemu je sve istina - pojasnio je Begić.

Njegovim svjedočenjem završeno je suđenje, a izricanje presude je zakazano za ponedjeljak 26. novembar.

U završnoj riječi tužilac Slobodan Ćelić je rekao da smatra da je dokazao navode optužnice zbog čega traži da se Begić osudi. Osim kazne on je zatražio da se Begiću izrekne i mjera zabrane obavljanja poslova inspektora.

- Tražimo da se optuženom izrekne zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od tri godine. Takođe potrebno je da se od njega oduzme imovinska korist stečena krivičnim djelom i da se 500 KM vrati Jovanoviću, a 2.000 Republičkom tužilaštvu - kazao je Ćelić.

Branilac optuženog Gordan Jovišević smatra da tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice pa zbog toga traži oslobađajuću presudu.

- Pojedini dokazi u ovom postupku pribavljeni su nezakonito - rekao je Jovišević.

Tužilaštvo RS tereti Begića da je tražio i uzeo mito od 2.500 KM od Jovanovića. To je uradio da bi sakrio navodno uočene nepravilnosti i da ne bi kaznio preduzeće. Prema optužnici, tokom kontrole iz skladišta firme uzeo je čak tri vreće krompira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.