open-navfaktor-logo
search
Utaja poreza
BH-Gas dužan skoro pet miliona KM
Bivša uprava BH-Gasa, na čelu sa Mirzom Sendijarevićem, preknjižavanjima i naknadnim mijenjanjem stanja u poslovnim knjigama utajila 3,5 miliona KM poreza
12.09.2018. u 19:08
get url
text

Komapnija BH-Gas je, prema nalazima poreznih inspektora, u toku 2014. i 2015. godine utajila 3,5 miliona maraka poreza. Ovaj iznos se uvećava za dodatnih 1,5 miliona KM, kada se na njega obračunaju zatezne kamate.

Kako saznajemo od naših izvora, u toku kontrole obavljene u ovoj kompaniji, porezni inspektori su utvrdili da su u BH-Gasu na različite načine u poslovnim knjigama pokazivali uvećane rashode, vršili preknjižavanja i slično, kako bi dobit firme za 2014. godinu umanjili sa 33 na 1,4 miliona maraka.

Prema nalazima poreznih inspektora, u februaru 2016. godine su prepravljani finansijski izvještaji za 2014. godinu. Naime, u toku 2015. godine transporter gasa kroz Mađarsku je odobrio snižavanje cijene za 10,5 miliona KM. Ova razlika trebala se izmiriti kroz umanjeno plaćanje narednih faktura, tako da bi BH-Gasu po ovom osnovu bila uvećana dobit za spomenuti iznos. Naravno, na tu dobit bi se trebao platiti i porez.

Međutim, tadašnja uprava BH-Gasa, na čelu sa Mirzom Sendijarevićem, je umjesto kao prihod za 2015. godinu, ovo snižavanje cijene uknjižila za 2014. godinu. Istovremeno, u knjigama su povećali dug Sarajevogasa prema BH-Gasu za 2014. godinu za spomenuti iznos. Potom su u poslovnim knjigama naveli da je taj dug nenaplativ i otpisali ga, a spomenutih 10,5 miliona KM uknjižili kao gubitak u poslovanju. Ono što "ne štima" u cijeloj priči i što su utvrdili inspektori je da je Sarajevogas u toku 2014. godine izmirio sve svoje obaveze prema BH-Gasu i nije bio dužan niti jedne marke.

Tome treba dodati i da je prvobitni izvještaj za 2014. godinu uprava BH-Gasa Finansijsko-informativnoj agenciji FBiH dostavila u februaru 2015. godine, odnosno u zakonom propisanom roku. Taj prvobitni izvještaj potvrdili su Nadzorni odbor i Skupština BH-Gasa. Izmijenjeni izvještaj je navedenoj agenciji dostavljen godinu dana kasnije, u februaru 2016., bez znanja i odobrenja Nadzornog odbora i Skupštine kompanije.

Na ovaj način je izbjegnuto plaćanje poreza na dobit u iznosu od 1,5 miliona KM.

Osim toga, u izvještaju iz 2015., za poslovanje u prethodnoj godini uprava BH-Gasa nije u prihode upisala veći dio kredita namijenjenog za izgradnju gasovoda Kladanj-Sarajevo. Zapravo, BH-Gas je 2014. bez plaćanja bilo kakve naknade u vlasništvo dobio ovaj gasovod, koji je izgrađen kreditom od 29 miliona KM. Umjesto da cijeli ovaj iznos upišu kao prihod za 2014., te da plate porez na dobit, uprava je za oporezivanje prijavila samo novac prikupljen za plaćanje rate kredita, u iznosu od 8,5 miliona KM, a ostatak od 20 miliona maraka su "zaboravili" da uknjiže kao prihod podložan plaćanju poreza.

Napokon, inspektori su utvrdili da je tadašnja uprava ove kompanije u toku 2014. i 2015. godine plaćanje penala prema Gazpromu knjižila kao rashode firme, koji ne podliježu plaćanju poreza. Međutim, prema važećim zakona, ti penali ne mogu se knjižiti kao rashodi, a iznos namijenjen za ove svrhe se računa kao prihod koji se treba oporezovati.

Na ovaj način plaćeno je oko 250.000 KM manje poreza. Samo na ova tri primjera porezni inspektori su utvrdili poreznu utaju od oko 3,5 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.