open-navfaktor-logo
search
Veliki uspjeh
Bh. kompanija proizvodi mašine koje se koriste širom EU, uskoro nova zapošljavanja
AHM Lukavac primjer je uspješne bh. kompanije koja se bavi proizvodnjom složenih mašina koje koriste industrijski giganti širom Evrope, u zemljama poput Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, Austrije…
06.05.2021. u 21:30
get url
text

Nedavno su proizveli novu mašinu, a traže i nove radnike s obzirom da šire proizvodnju u ovoj godini koja je, kako kažu, za njih prekretnica.

Firma je osnovana 2013. sa prvobitnim sjedištem u Sarajevu pod nazivom AHM Trade Sarajevo. Kroz godinu dana, kompanija mijenja adresu sjedišta iz Sarajeva u Lukavac, kao i naziv u AHM Lukavac. Od osnivanja pa do danas, osnovna djelatnost kompanije bila je proizvodnja i popravka mašina namijenjenih industriji kartonaža.

Za relativno kratak vremenski period od osnivanja kompanije, a sve uz podršku iz inostranstva od strane poslovnih partnera, AHM je uspio da uspješno plasira na EU tržište sopstvenu mašinu bh. porijekla.

Poizveli novu mašinu

- Naš najprodavaniji proizvod je mašina INTER-HST. Ova mašina dodaje novu vrijednost kartonskoj ambalaži čineći zatvaranje i otvaranje kartonske ambalaže znatno lakšim. Mašina transportuje karton, nanoseći na tačno predviđenim mjestima (teartape) samoljepljivu traku koja služi za otvaranje kartonskih ambalaža te nanosi topli lijepak i silikonsku traku koja služi za zatvaranje kartonskih ambalaža. Maksimalni format kartona i trake određuje se širinom mašine koja se može proizvesti po mjeri – kaže u razgovoru za BiznisInfo Nehra Kurtić, referent prodaje i marketinga u ovoj kompaniji.

Prošle godine su lansirali novi tip mašine pod nazivom OPTI-FOLD 170 PT. Ova mašina je specijalizovana za savijanje i lijepljenje kartona na više uglova a sve u cilju oblikovanja gotove kartonske kutije spremne za pakovanje.

– Ovaj projekt nam je značajan jer smo njime zakoračili ka komplementarnoj tržišnoj niši i ponudili tržištu mašinu sposobnu za pretvaranje listova kartona u gotove kutije spremne za pakovanje sa naprednim načinom otvaranja i zatvaranja – navodi ona. 

Kao dodatnu djelatnost, ova kompanija nudi projektovanje i proizvodnju rezervnih dijelova i komponenti mašina, samostojećih uređaja, proizvodnju novih tipova mašina po želji kupca, te dodatne uređaje i ostalu opremu za mašine za savijanje i lijepljenje kartona.

- Za relativno kratak vremenski period od osnivanja, uspjeli smo postati prepoznatljivi na evropskom tržištu. Zadovoljni smo postignutim, ali kako naš slogan kaže "Improving never ends…" mi i dalje nastojimo kontinuirano usavršavati naše proizvode i prilagoditi ih u potpunosti potrebama kupaca u ovoj branši – ističe Kurtić.

Kupci širom Evropske unije

Prethodna godina je ovoj kompaniji donijela mnogo izazova. Najviše po pitanju interne strukture i reorganizacije poslovanja, ali smatraju da su, uprkos svim izazovima, uspjeli postaviti dobar temelj za budući rast i razvoj firme.

– Do sada smo izvozili na evropsko tržište, ali težimo i dalje ka širenju na nova tržišta. Naši ključni kupci su velike korporacije koje posluju u industriji kartonskih pakovanja. Plasirali smo naše proizvode u sljedeće zemlje: Njemačka, Italija, Austrija, Švicarska, Francuska, Poljska, Engleska, Portugal – dodaje ona.

Ova godina je prekretnica za firmu jer su se odlučili na širenje. Uz dodatni proizvodni pogon, investiraju i u kupovinu nove opreme koja će unaprijediti njihove proizvodne kapacitete. 

– Pored mašina za obradu kartonske ambalaže, svoju ponudu planiramo obogatiti i potrošnim materijalom za iste ili slične mašine. Investiramo u nabavu mašine specijalizirane za sječenje i namotavanje silikonske trake na željene širine. Planiramo i nova zapošljavanja, stoga pozivamo sve zainteresovane da pošalju svoj CV na [email protected] – zaključuje Kurtić za BiznisInfo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.