open-navfaktor-logo
search
Obratio se naciji
Biden: Još nije potvrđeno da se Rusi povlače s ukrajinske granice, naprotiv, ostaju na prijetećim pozicijama
Američki predsjednik Joe Biden obratio se javnosti o trenutnoj situaciji u Ukrajini.
15.02.2022. u 22:16
get url
text

Na početku svog obraćanja kazao je da su Sjedinjene Američke Države spremne na sve što bi se moglo dogoditi.

- Spremni smo za diplomatiju, ali smo spremni i odgovoriti na ruski napad na Ukrajinu, što je još uvijek mogućnost. To je bio naš pristup u posljednjih nekoliko mjeseci tog se pristupa držimo - kazao je Biden.

Dodao je da je ove sedmice ponovo razgovarao s predsjednikom Putinom kako bi mu rekao da se žele držati diplomatije na visokoj razini, postići pisani sporazum između Rusije, SAD-a i evropskih zemalja i odrediti neka sigurnosna pitanja.

- Putin i ja smo se složili da treba nastaviti ići prema tome cilju, zajedno s našim evropskim saveznicima i partnerima. Sjedinjene Države su stavile na sto konkretna rješenja za postizanje mirne situacije u Europi. Predložili smo nove mjere kontrole oružja i transparentnosti, nove mjere strateške stabilnosti. Te se mjere odnose na obje strane - i na Rusiju i na NATO - rekao je Biden.

Dodao je "da se ipak neće odreći bazičnih principa".

- Nacije imaju pravo na suverenitet i teritorijalni integritet. Imaju pravo na slobodu izbora svoje budućnosti i pravo na izbor s kime će se udružiti - kazao je.

- Nastavit ćemo pregovore s našim saveznicima i partnerima sve dok postoji nada za diplomatsko rješenje, sve dok se može izbjeći upotreba sile i velika ljudska patnja koja dolazi nakon toga. Ruski ministar odbrane kazao je danas da neke ruske jedinice napuštaju poziciju blizu ukrajinske granice. To bi bilo dobro, no još to nismo potvrdili - dodao je Biden.

Naprotiv, dodao je, "naše analize ukazuju na to da ostaju na svojim prijetećim pozicijama".

- Rusija sada ima više od 150.000 trupa koje okružuju Ukrajinu i Bjelorusiju. Invazija je i dalje itekako moguća. Zato sam već nekoliko puta zamolio sve Amerikance u Ukrajini da napuste tu zemlju sada dok ju je još moguće napustiti u sigurnosti - rekao je Biden, dodavši da su zbog toga privremeno premjestili ambasadu u Kijevu bliže poljskoj granici.

- Bili smo transparentni s građanima SAD-a i svijeta o ruskim planovima i ozbiljnosti situacije. Tako da svi mogu vidjeti šta se događa. Podijelili smo šta znamo i šta činimo po tom pitanju. Želim da budem jasan oko toga šta ne radimo- kazao je predsjednik SDA-a.

Istaknuo je da Sjedinjene Države i NATO nisu prijetnja Rusiji.

- Ukrajina ne prijeti Rusiji. Ni SAD ni NATO nemaju projektile u Ukrajini. Mi nemamo planove da ih tamo postavimo. Ne ciljamo narod Rusije. Ne želimo destabilizirati Rusiju - kazao je Biden.

Građanima Rusije je poručio: "Vi niste naš neprijatelj".

- Ne vjerujem da želite krvavi, destruktivni rat protiv Ukrajine - rekao je on, napominjući da su se Rusija i Sjedinjene Države udružile u Drugom svjetskom ratu

- Ako Rusija napadne Ukrajinu, to će biti rat izbora, ili rat bez razloga. Ne govorim ove stvari da provociram, već zbog istine, jer je istina bitna. Odgovornost je bitna - rekao je Biden.

Ako Rusija izvrši invaziju u narednim danima i sedmicama, ljudska cijena za Ukrajinu će biti ogromna, podvukao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.