open-navfaktor-logo
search
Razgovarali telefonom
Biden: Putinu smo jasno rekli da ne može napasti Ukrajinu
Američki predsjednik Joe Biden izjavio je kako je u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom poručio da će se Moskva suočiti s teškim sankcijama ako poduzme vojnu akciju protiv Ukrajine.
31.12.2021. u 22:55
get url
text

Biden je odgovarao na pitanja novinara u svom rodnom gradu Wilmingtonu, gdje je provodi novogodišnje praznike, između ostalog i o jučerašnjem razgovoru s ruskim kolegom Putinom.

- Jasno sam dao do znanja predsjedniku Putinu da ćemo uvesti teške sankcije (ako poduzme vojnu akciju protiv Ukrajine) i povećati našu vidljivost u Evropi zajedno s našim NATO saveznicima - rekao je Biden.

Podsjetio je da će nakon jučerašnjeg sastanka biti usmjereni na pregovore o Ukrajini koji će se održati između SAD-a i Rusije u januaru, kao i na kontakte koji će se održati između Rusije i NATO-a.

- Naglasio sam da uspjeh ovih razgovora zavisi samo o snižavanju napetosti. Uvijek se nadam da ćemo pregovarati i napredovati - rekao je Biden.

Na pitanje šta će SAD učiniti u odnosu na činjenicu da Rusija drži svoje trupe na ukrajinskoj granici, Biden je odgovorio: "Neću ovdje javno o tome govoriti, ali smo mu (Putinu) jasno rekli da ne može napasti Ukrajinu".

U saopćenju objavljenom dan prije, iz Bijele kuće navedeno je da će sigurnosni pregovori između SAD-a i Rusije o Ukrajini započeti 10. januara. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg također je najavio da je odlučio pozvati Vijeće NATO-Rusija na sastanak 12. januara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.