open-navfaktor-logo
search
Razgovarao sa Zelenskim
Biden: SAD namjerava pružiti Ukrajini dodatnih 500 miliona dolara pomoći
Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da Sjedinjene Američke Države namjeravaju Ukrajini pružiti 500 miliona dolara direktne budžetske pomoći, objavila je Bijela kuća.
30.03.2022. u 21:02
get url
text

Biden i Zelenski razgovarali su telefonom o postupcima SAD-a i saveznika na isporuci vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini te nametanju oštrih sankcija Rusiji zbog rata protiv Ukrajine.

- Lideri su razgovarali o tome kako Sjedinjene Američke Države rade danonoćno kako bi ispunile glavne zahtjeve Ukrajine za sigurnosnu pomoć, kao i o ključnim efektima koje to oružje ostavlja na sukob te kontinuiranim naporima SAD-a sa saveznicima i partnerima da utvrde dodatne sposobnosti kako bi pomogli ukrajinskoj vojsci u odbrani zemlje - navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Biden je također podsjetio na dodatne sankcije Rusiji i humanitarnu pomoć Kijevu najavljene prošle sedmice, a Zelenski je informisao američkog lidera o toku pregovora Ukrajine s Rusijom.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 1.189 civila je ubijeno u Ukrajini, a 1.901 ranjen, prema procjenama Ujedinjenih nacija, navodeći da je prava brojka vjerovatno mnogo veća.

Više od četiri miliona Ukrajinaca također je pobjeglo u nekoliko evropskih zemalja, a milioni su raseljeni unutar zemlje, prema podacima agencije UN-a za izbjeglice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.