open-navfaktor-logo
search
ODLUKOM RAZOČARANE I DEMOKRATE
Biden želi sačuvati dobre odnose: Neće sankcionisati saudijskog princa zbog ubistva Jamala Khashoggia
Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden zaključio je da su diplomatski troškovi kazne prijestolonasljednika Saudijske Arabije Mohammeda bin Salmana previsoki.
27.02.2021. u 12:44
get url
text
Joe Biden i Mohammed bin Salman

Ovakvu odluku potvrdili su visoki službenici administracije, uprkos detaljnom američkom obavještajnom izvještaju da je Mohammed bin Salman direktno odobrio ubistvo Jamala Khashoggija, novinara i kolumnistu Washington Posta koji je raskomadan u oktobru 2018. godine u Istanbulu.

Prema pisanju New York Timesa, ovakva odluka predsjednika Sjednjenih Država uslijedila je nakon višednevne rasprave u kojoj mu je njegov novoformirani tim za nacionalnu sigurnost savjetovao da ne postoji način da saudijskom princu zabrani ulazak u Sjedinjene Države ili da uvede sankcije bez narušavanja odnosa s jednim od ključnih američkih savjetnika u arapskom svijetu.

Ovakva odluka će definitivno razočarati zajednicu za ljudska prava i članove njegove vlastite stranke koji su tokom Trumpovog predsjednikovanja bili poprilično glasni po ovom pitanju.

 

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.