open-navfaktor-logo
search
Opći izbori
Bidenov trijumf: Demokrate pobijedile u jednoj od ključnih država, zadržali kontrolu nad Senatom
Demokrate će zadržati kontrolu nad američkim Senatom nakon što je senatorica Catherine Cortez Masto ponovno pobijedila na izborima u Nevadi, predvidio je Edison Research u subotu, dajući veliku pobjedu predsjedniku Joeu Bidenu.
13.11.2022. u 08:35
get url
text

Republikanci su i dalje blizu osvajanja kontrole nad Zastupničkim domom američkog Kongresa dok se nastavlja brojanje glasačkih listića s općih izbora održanih u utorak u SAD-u.

Cortez Masto tijesno je pobijedila republikanskog protukandidata Adama Laxalta, bivšeg glavnog državnog odvjetnika kojega je podržao bivši predsjednik Donald Trump.

S njenom pobjedom, nakon demokratskog senatora Marka Kellyja, koji je obranio svoj senatski mandat u Arizoni, što je objavljeno u petak, demokrati će kontrolirati najmanje 50 mjesta u Senatu, a potpredsjednica Kamala Harris ima presudan glas u slučaju omjera snaga 50-50.

 - Amerika je pokazala da vjerujemo u našu demokratiju, da su korijeni demokratije duboki i jaki - rekao je na konferenciji za novinare čelnik većine u Senatu, demokrat Chuck Schumer.

Senat je trenutno podijeljen 50-50 između demokrata i republikanaca. Novoizabrani Senat položit će zakletvu 3. januara. Zadržavanje kontrole nad Senatom znači da će demokrati i dalje moći odobravati Bidenove kandidate poput saveznih sudija. Ako bi se upraznilo neko mjesto u sljedeće dvije godine, to bi značilo i imenovanja u Vrhovni sud u kojemu je sad konzervativna većina.

Ako bi demokratski senator Raphael Warnock pobijedio u drugom krugu izbora u Georgiji 6. decembra protiv republikanskog protukandidata Herschela Walkera, to bi povećalo većinu demokrata na 51-49. To bi demokratima dalo dodatnu prednost u donošenju onih zakona koji mogu biti izglasani jednostavnom većinom glasova.

Za većinu zakona u Senatu potrebno je 60 glasova.

To bi također oslabilo utjecaj demokratskih senatora Joea Manchina iz Zapadne Virginije i Kyrsten Sineme iz Arizone koji su blokirali ili odgodili neke od Bidenovih glavnih inicijativa, uključujući proširenje nekih socijalnih programa.

Moglo bi proći nekoliko dana ili više prije nego što bude poznat ishod dovoljnog broja utrka za Zastupnički dom kako bi se odredilo koja će stranka imati većinu u domu od 435 mjesta.

Republikanci su i dalje u prednosti. Ako dobiju većinu, obećali su da će pokušati poništiti Bidenove inicijative u borbi protiv klimatskih promjena i žele učiniti trajnim smanjenje poreza iz 2017. koje će isteći. Također planiraju istrage o aktivnostima Bidenove administracije i istrage predsjednikovog sina, koji je imao poslovne odnose s Ukrajinom i Kinom.

Senat pod kontrolom demokrata osigurat će Bidenu potvrde njegovih kandidata za popunjavanje desetaka saveznih sudijskih mjesta. To je posebno presudno za demokrate ako bi se mjesto u Vrhovnom sudu, koji sad ima 6-3 konzervativnu većinu, otvorilo u posljednje dvije godine Bidenova mandata.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.