Čović u Vukovaru

"BiH nije organizirana po mjeri hrvatskog naroda"

Objavljeno: 01.09.2018. u 16:35

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović u subotu je tokom radnog posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji na pitanje o položaju Hrvata u BiH ocijenio da je stanje zahtjevno, da su Hrvati najmalobrojniji od triju konstitutivnih naroda, naglasivši kako BiH nije organizirana po mjeri hrvatskog naroda

Kazao je kako je Daytonski sporazum zaustavio rat u BiH, ali je, naglasio je, "ostavio dva entiteta s tri konstitutivna naroda, gdje najmalobrojniji narod, Hrvati, moraju tražiti svoje mjesto u ambijentu kada vas svi ne razumiju".

- Činjenica je da je u zadnjih par godina to razumijevanje u međunarodnoj zajednici došlo na svoje mjesto, da se uvažava realnost kako BiH može preživjeti isključivo kao moderno evropsko društvo, u kojem će se osigurati potpora i ravnopravnost tri konstitutivna naroda - ocijenio je Čović.

Dodao je kako se nastoji homogenizirati hrvatsko nacionalno biće u BiH i u posljednje vrijeme, uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, u tome i uspijeva, pri čemu postoje jasne smjernice kako u idućih desetak godina izgraditi društvo u kojem niko od Hrvata neće imati razloga odlaziti.

Naglasio je kako je po zadnjem popisu stanovništva 2013. godine u BiH živjelo 545.000 ili 15,4 posto Hrvata od ukupno 3,5 miliona stanovnika BiH. Procijenio je da danas u BiH živi oko 3 milijuna stanovnika, a broj Hrvata se smanjio na oko 450.000.

Smatra da je demografski problem i Republike Hrvatske i Hrvata u BiH zajednički, te će se napraviti zajednička demografska strategija hrvatskog naroda, koja bi u konačnici morala dati rezultate i obrnuti negativne demografske trendove, javila je Hina.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije