open-navfaktor-logo
search
Mirsad Hadžikadić
BiH treba dugoročni plan napretka
Smatra da se vanjska politika ne vodi na primjeren način, te naglašava da ambasadori BiH ne govore jezik zemlje u koju se šalju i ne rade dovoljno na uvezivanju investitora
07.09.2018. u 12:34
get url
text
Mirsad Hadžikadić

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim Općim izborima Mirsad Hadžikadić prezentirao je danas, prvog dana zvanične predizborne kampanje, svoj plan za, kako je kazao, bolju i prosperitetniju BiH.

Tokom posljednjih mjeseci obilazio je gradove u BiH te je naglasio da će kampanju započeti večeras u Tuzli jer je to za njega grad u kojem je objedinjeno sve ono što BiH nudi u svojoj različitosti.

Ocijenio je da je BiH potreban dugoročni plan koji predviđa period od 150 godina, a identificirao je i nekoliko oblasti u kojima smatra da su promjene neophodne. Među njima su obrazovanje, zdravstvo, ekonomija, administracija, iseljavanje mladih te vanjska politika.

Predložio je formiranje državnog savjeta u kojem bi bile okupljene sve probosanske snage iz svih etničkih i vjerskih grupa u državi koje bi osmislile političko, ekonomsko i socijalno uređenje države kakvo je najbolje za građane.

Govoreći o obrazovanju i zdravstvu napomenuo je da je u oba sektora neophodna reforma, a kada je obrazovanje u pitanju potrebno je, smatra, izmijeniti sistem u kojem ministarstva osmišljavaju kurikulume, dok je u oblasti zdravstva potrebno, kaže, uvesti efikasnu kontrolu zdravstvenih usluga.

Hadžikadić je predložio i nekoliko mjera za smanjenje korupcije koju je nazvao rak ranom bh. društva, kazavši da je potrebno uvesti elektronsko glasanje, donijeti zakon o kažnjavanju nepotizma, uvesti temeljitu reformu javne uprave te provesti reviziju privatizacije.

Politički i administrativni aparat u BiH nazvao je neefikasnim zbog čega je predložio da članovi Predsjedništva BiH zamrznu mandat u strankama dok obavljaju tu dužnost, a mišljenja je i da je potrebno insistirati da predsjedavajući Vijeća ministara i entitetski premijeri budu nestranačke osobe.

Osvrnuo se i na ekonomske teme, kazavši da je potrebno raditi na smanjenju nameta sa 75 na 40 posto po zaposlenoj osobi, ukinuti porez na prihod za prve tri godine postojanja firme, strateški investirati u firme te ulagati u saobraćajnu i energetsku infrastrukturu.

Govoreći o vođenju vanjske politike, ocijenio je da se ona ne vodi na primjeren način, kazavši da ambasadori ne govore jezik zemlje u koju se šalju i ne rade dovoljno na uvezivanju investitora, a stava je i da treba više posjećivati prijateljske zemlje.

Nakon izbora najavio je da će sadašnju organizaciju "Platforma za progres" pretvoriti u stranku kada će okupiti saradnike koji će raditi na zadanim ciljevima i pripremati se za naredne izborne cikluse.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.