open-navfaktor-logo
search
Hitno finansiranje
Bijela kuća zatražila od Kongresa 10 milijardi dolara za pomoć Ukrajini
Bijela kuća zatražila je u četvrtak od Kongresa Sjedinjenih Američkih Država 10 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, javlja Anadolija.
03.03.2022. u 19:40
get url
text

- Ovaj zahtjev za finansiranjem zasnovan je na najboljim informacijama administracije o zahtjevima za resursima u ovom trenutku - rekla je v.d. direktorice Kancelarije za upravljanje i budžet Bijele kuće Shalanda Young u pismu predsjednici Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Young je navela da je to dio zahtjeva za hitno finansiranje u iznosu od 32,5 milijardi dolara Kongresu, koji uključuje 22,5 milijardi dolara u fondovima za koronavirus "da bi se izbjeglo ometanje tekućih napora za odgovor na COVID-19 tokom sljedećih nekoliko mjeseci".

U pismu se ističe da su SAD Ukrajini već pružile pomoć vrijednu 1,4 milijarde dolara, naglašavajući potrebu za većim izdvajanjima.

- Ovaj zahtjev identifikuje hitnu potrebu za 10 milijardi dolara dodatne humanitarne, sigurnosne i ekonomske pomoći Ukrajini i srednjoevropskim partnerima zbog neopravdane i ničim izazvane invazije Rusije - navela je Young.

Paket pomoći koristit će se za podršku Odjelu odbrane u naporima da pomogne snagama Evropske komande i NATO-u u toj regiji. Uključuje finansiranje sajber bezbjednosti, kao i humanitarne pomoći.

Američki zakonodavci imaju rok do 11. marta da postignu dogovor o sporazumu o finansiranju.

- Pozivam Kongres da se pozabavi ovim kritičnim i hitnim potrebama kao dio sveobuhvatnog zakona o državnom finansiranju prije roka 11. marta - rekla je Young i dodala da bi se s obzirom na brz razvoj situacije mogle pojaviti i dodatne potrebe.

Napad Rusije na Ukrajinu koji je počeo 24. februara izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Prema podacima UN-a, u Ukrajini je od početka rata ubijeno 227 civila, a 525 ranjeno. Ukrajinske vlasti procjenjuju da je broj poginulih više od 2.000. Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) procjenjuje da je više od milion ljudi izbjeglo u susjedne zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.