U intervjuu za Reuters, Gates je kazao kako je raspodjela prvih vakcina protiv COVID-19 veliki problem koji vrši pritisak na globalne industrije, vlade i proizvođače lijekova.

- Svaki političar je pod pritiskom da se izbori za svoju zemlju kako bi bila u vrhu reda - kazao je Gates.

Bill i Melinda Gates do sada su se obavezali dati 1,75 milijardi dolara za globalni odgovor na pandemiju COVID-19, uključujući i fondove za inicijativu za podjelu vakcina COVAX, koju vodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), te putem direktne podrške proizvođača vakcina.

Iz COVAX-a navode da je cilj raspodjela 2,3 milijarde doza vakcina protiv koronavirusa do kraja godine, uključujući i 1,8 milijardi doza siromašnim zemljama bez troškova za njihove vlade, te se nadaju da će isporuke početi narednog mjeseca.

Gates je izjavio da bi raspodjela vakcina putem COVAX-a u početku bila "skromnae".

- Ukupan broj vakcina koje će GAVI (COVAX) imati u prvoj polovini godine i dalje je vrlo skorman. Da, imat će određeni broj doza, ali ako uporedite kada će to doći do određene procentualne pokrivenosti siromašnih kao i bogatih zemalja, rekao bih da je to u najboljem slučaju šest do osam mjeseci - kazao je GAtes.