open-navfaktor-logo
search
Vrijedi 2 miliona eura
Bilo zagubljeno više od 200 godina: Fragonardovo platno pronađeno u Francuskoj
Platno majstora rokokoa Jean-Honorea Fragonarda, koje niko nije vidio više od dva vijeka, otkriveno je na istoku Francuske i bit će stavljeno na prodaju u juna.
29.03.2021. u 08:34
get url
text
Jean-Honorea Fragonard, autoportret
Jean-Honorea Fragonard, autoportret

Stručnjak aukcijske kuće Encheres-Champagne otkrio je mali ovalni portret "Filozofa koji čita" na zidu u kući u Epernayu kad je dobio zadatak katalogizirati stvari na tom imanju.

- Uprkos slojevima prašine i požutjeloj površini, energija ovoga platna savršeno je prepoznatljiva - kaže Stephane Pinta iz ekspertne kuće Turquin u Parizu koja je potvrdila autentičnost djela.

Porodica godinama nije obraćala pažnju na platno, no stručnjak je otkrio jedva vidljivo umjetnikovo ime na poleđini pozlaćenog okvira.

Slika je iz perioda 1768-1770. kad se Fragonard odmicao od prikaza ukradenih poljubaca u vrtovima i istraživao produbljenije teme.

Za razliku od senzualnih pastelnih scena koje su osigurale Fragonardovu slavu kao jednog od majstora slikarstva 18. vijeka, prigušena slika filozofa koji čita tek je jedan od nekoliko njegovih prikaza starijih muškaraca.

Pinta kaže kako se čini da je boja bila oblikovana, a povremeno čak i izravno nanošena prstom.

- Umjetnik je bio na vrhuncu talenta. Njegovi pokreti kistom bili su brzi, precizni i nevjerovatno izražajni - kazao je.

Vrijenost platna procjenjuje se na 1,5 do dva miliona eura i bit će na prodaji 26. juna u Epernayu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.