open-navfaktor-logo
search
Povećanje kapaciteta
Bimal iz Brčkog preuzeo somborsku fabriku ulja Novo sunce
Bimal grupa će proizvodnjom u dvije fabrike u Brčkom i Somboru, godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta, kao i na svoja tradicionalna izvozna tržišta u Tursku i na Bliski istok
28.11.2019. u 14:41
get url
text
Bimal Brčko

Bimal grupa iz Brčkog završila je postupak preuzimanja somborske uljare Novo sunce i postala njen većinski vlasnik. Najavljeno je da će u rekonstrukciju pogona, povećnje kapaciteta proizvodnje i proširenje asortimana investirati 35 miliona eura.

- Cilj naše akvizicije je ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regionu Zapadnog Balkana. Namjera je da kompaniju Bimal Sunce dovedemo na najviši tehničko-tehnološki nivo proizvodnje, koji posjedujemo u fabrici za proizvodnju jestivog ulja BIMAL u Brčkom - rekao je Ilija Studen, predsednik Uprave Studen grupe i generalni direktor Bimala.

Fabrika Novo sunce prerađuje sjeme suncokreta i soje, dok se u brčanskoj fabrici Bimal prerađuje i uljana repica. Cilj Bimala je da obe fabrike imaju identične proizvode, vrhunskog kvaliteta, od sve tri sirovine.

- Početna ulaganja u projekat Bimal Sunce su 20 miliona eura. Budući da je plan da kapacitet proizvodnje podignemo sa trenutnih 100.000 tona na 180.000 tona godišnje, ulaganja u narednom periodu će dostići 35 miliona eura - rekao je Studen.

Bimal grupa će proizvodnjom u dvije fabrike u Brčkom i Somboru, godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta, kao i na svoja tradicionalna izvozna tržišta u Tursku i na Bliski istok.

- Veći proizvodni kapaciteti značit će čvršću poziciju na tržištu Evropske unije, gdje Bimal već izvozi svoje specijalne proizvode, kao i potpuno ostvarivanje potencijala izvoza na tržište jugoistočne Azije - saopćila je Bimal grupa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.