open-navfaktor-logo
search
Gnusan zločin
Bivša direktorica jevrejske ortodoksne ženske škole u Australiji osuđena za silovanje učenica
Bivša direktorica jevrejske ženske škole Adass Israel School u Australiji proglašena je krivom za seksualno zlostavljanje dvije sestre koje su bile učenice u toj školi, prenosi Sky News. 
03.04.2023. u 17:50
get url
text

Malka Leifer (56), nekadašnja direktorica jevrejske ortodoksne škole za djevojčice, osuđena je po 18 tačaka optužnice, uključujući i silovanje sestara Dassi Erlich i Elly Sapper.

Leifer je oslobođena devet optužbi, što uključuje i pet optužbi koje su se odnosile na seksualno zlostavljanje Nicole Meyer, treće sestre silovanih učenica.

Na sudu je rečeno da je Leifer zlostavljala Erlich i Sapper između 2003. i 2007. godine u prostorijama jevrejske ženske škole u Melbourneu.

Osim što je bila direktorica, Leifer je bila i jedna od istaknutijih ličnosti jevrejske zajednice u Melbourneu.

Iskorištavala njihovu ranjivost

Tužilac je rekao da je Leifer imala seksualne sklonosti prema tinejdžericama i da je iskorištavala njihovu ranjivost i neznanje o seksualnim pitanjima, kao i svoj autoritet.

Optužbe protiv bivše direktorice su se prvi put pojavile 2008. godine nakon što se Leifer vratila u svoju domovinu Izrael.

Leifer se borila protiv svog izručenja Australiji, ali je 2021. godine vraćena u Melbourne.

U februaru ove godine je konačno počelo njeno suđenje, a ona se izjasnila da nije kriva po svih 27 tačaka optužnice.

Tokom suđenja rečeno je da su zlostavljane sestre odrastale izolirane u ortodoksnoj jevrejskoj zajednici te da nisu imale nikakav seksualni odgoj.

U periodu kada je Leifer 2001. godine počela predavati u toj školi, djevojčice su imale oko 12, 14 i 16 godina.

Premda za to nije osuđena, na sudu se moglo čuti da je Leifer zlostavljala Meyer dok su dijelile krevet u školskom kampu. 

Godine borbe za pravdu

Erlich je rekla poroti da je pokušavala uspostaviti odnos s drugom nastavnicom kako bi joj rekla šta Leifer radi, no da ju je ona obeshrabrila.

- Leifer mi je rekla da nije zdravo da komuniciram s još jednom nastavnicom uz nju i da nije dobro imati više od jednog mentora - rekla je Erlich na sudu.

Meyer je novinarima ispred suda rekla da je osuđujuća presuda za Leifer sve što su sestre priželjkivale da se konačno dogodi nakon toliko godina.

- Otkako smo započeli ovu bitku, i policiji dali izjave 2011. godine, pa sve do danas da dočekamo da čujemo da je Leifer proglašena krivom znači nam mnogo. Tolike smo se godine borile da to dokažemo - rekla je Meyer. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.