open-navfaktor-logo
search
Brčko Distrikt
Bivšem šefu sektora za EU integracije dvije godine zatvora zbog korupcije
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Brane Jovičića (65) za primanje dara ili drugog oblika koristi i protivzakonito posredovanje u obavljanju dužnosti predsjednika komisije za polaganje ispita za rad u organima uprave u Brčkom.
16.04.2021. u 11:28
get url
text

Pred Osnovnim sudom u ovog gradu, bivši šef Sektora za reformu i evropske integracije u Vladi Distrikta, nepravosnažno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Tužilaštvo Distrikta procesuira Jovičića pod optužbama da je u više navrata, dok je obavljao dužnost predsjednika Komisije za polaganje ispita za rad u organima uprave za kandidate s višom i visokom stručnom spremom, zahtijevao i primio poklon i kakvu drugu korist da bi kandidatima omogućio uspješno polaganje ispita.

Usto, tereti se i da je nezakonito posredovao radi osiguranja uspješnog polaganja ispita prijavljenih kandidata.

Po Krivičnom zakonu Distrikta koji se tada primjenjivao, on je optužen za krivična djela primanje dara i drugih oblika koristi i protivzakonito posredovanje za koja je nepravosnažno i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine.

Sud mu je prethodno utvrdio pojedinačne kazne od jedne godine zatvora za primanje dara, odnosno od jedne godine i dva mjeseca za protivzakonito posredovanje.
Jednako kao i Tužilaštvo, optuženi ovu sudsku odluku može pobijati žalbom, saopćilo je brčansko Tužilaštvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.