Schroeder (78), lišen je prava na finansiranje njegovog ureda javnim novcem u maju, u jeku rastućeg nezadovoljstva njegovim odbijanjem da se distancira od ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Schroederov advokat Michael Nagel izjavio je za DPA u petak da je podnio tužbu berlinskom administrativnom sudu. Bundestag nije imao nikakvog trenutnog komentara kada ga je kontaktirao Reuters.

U podnesku sudu, u čiji je uvid došla DPA, navodi se da je odluka o zatvaranju Schroederovog ureda i razmještanju njegovog preostalog osoblja "podsjetnik na kneževsku apsolutističku državu po načinu na koji je provedena" i da ne bi trebala biti dopuštena u zemlji s demokratskim ustavom.

U vrijeme dok je bio kancelar od 1998. do 2005. godine, Schroeder je razvio odnose s Putinom koji su zasjenili veći dio njegove karijere. Schroeder naziva Putina bliskim ličnim prijateljem i kaže da su njih dvojica proveli dosta vremena u raspravama uz piće.

On je otputovao u Moskvu krajem jula na sastanak a Putinom, nakon koga je izjavio kako Moskva želi pregovaračko rješenje rata s Ukrajinom. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je Schroederovo ponašanje "gnusnim".