open-navfaktor-logo
search
Peti dan invazije
Bjelorusija saopćila da je "sto za pregovore spreman", očekuje se dolazak izaslanstva Rusije i Ukrajine
Bjelorusija kaže da je pripremila mjesto za održavanje razgovora ukrajinskog i ruskog izaslanstva, budući da invazija Moskve na njenog zapadnog susjeda ulazi u peti dan.
28.02.2022. u 08:40
get url
text

Ukrajina je pristala poslati diplomate na lokaciju u blizini ukrajinsko-bijeloruske granice, unatoč izvještajima da je diktator zemlje Aleksandar Lukašenko spreman poslati vojnike da se pridruže invaziji.

- Mjesto za razgovore Rusije i Ukrajine u Bjelorusiji je pripremljeno, očekuje se dolazak izaslanstava - objavilo je bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova na društvenim mrežama, objavljujući sliku dugačkog stola s ruskom i ukrajinskom zastavom.

Anatolij Glaz, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova zemlje, rekao je: "Razgovori će započeti čim sva izaslanstva stignu na mjesto sastanka."

Ukrajina je obećala da neće dati ništa na sastanku, a njen predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ne očekuje da će razgovori dati bilo kakve rezultate.

- Kao i uvijek: ne vjerujem baš u ishod ovog sastanka, ali neka pokušaju - rekao je Zelenski.

On je u telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Borisom Johnskonom kazao da će naredna 24 sata biti ključna za Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije.

Zauzvrat, britanski premijer je rekao da će učiniti sve što može kako bi osigurao odbrambenu pomoć Velike Britanije i saveznika u Ukrajini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.