open-navfaktor-logo
search
Američki državni sekretar
Blinken povodom godišnjice genocida: Potvrđujemo svoju predanost radu na sprječavanju budućih zločina
Američki državni sekretar Antony Blinken dao je izjavu povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici u Bosni i Hercegovini.
11.07.2021. u 18:41
get url
text

U izjavi koju je objavio State Department Blinken podsjeća kako se danas navršava 26 godina od genocida u Srebrenici.

- Američki narod pridružuje se narodu Bosne i Hercegovine u odavanju počasti i sjećanju na više od 8.000 ubijenih žrtava u Srebrenici 1995. godine – napisao je Antony Blinken.

On je izrazio suosjećanje sa porodicama onih koji su izgubili svoje najmilije i s onima koji neumorno traže pravdu u njihovo ime.

- Tragični događaji iz prošlosti podsjećaju nas na potrebu zajedničkog rada na boljoj budućnosti, koja uključuje sve građane u Bosni i Hercegovini koja je stabilna i prosperitetna – rekao je.

Podvukao je da Sjedinjene Američke Države duboko cijene svoje dugogodišnje prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom i ostaju nepokolebljivi partner predan zajedničkom cilju demokratske i inkluzivne Bosne i Hercegovine na putu ka punoj euroatlantskoj integraciji.

- Dok smo u mislima sa vama na ovu godišnjicu, potvrđujemo svoju predanost radu na sprječavanju budućih zločina – naveo je Blinken u izjavi povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.