open-navfaktor-logo
search
Ministri o Afganistanu
Borell nakon hitnog sastanka: EU će sarađivati sa talibanima ako budu poštovali prava
Evropska unija će sarađivati sa afganistanskom vladom nakon povratka talibana na vlast, ako budu poštovali osnovna prava i budu spriječili terorizam, rekao je danas Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.
17.08.2021. u 19:41
get url
text

Kako je kazao, EU će se morati  angažirati s talibanima kako bi pružila podršku afganistanskom narodu, čak i ako ih ne priznaje kao legitimne vladare u zemlji.

Izjava je uslijedila nakon hitnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Evropske unije zbog situacije u Afganistanu, prenose mediji, pozivajući se na Reuters.

- Saradnja sa bilo kojom budućom afganistanskom vladom bit će uslovljena mirnim i inkluzivnim rješenjem i poštovanjem osnovnih prava svih Afganistanaca, uključujući žene, djevojčice i pripadnike manjina - kazao je Borrell.

On je pozvao sve aktere da dozvole siguran i neometan pristup humanitarnoj pomoći afganistanskim ženama, muškarcima i djeci kojima je potrebna pomoć.

- EU poziva talibane da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu u svim okolnostima - dodao je Borrell.

Istakao je da je glavni zaključak na sastanku bio da treba pružiti sigurnu evakuaciju europskim državljanima u Afganistanu, kao i afganistanskim državljanima koji su radili s njima u posljednjih 20 godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.