open-navfaktor-logo
search
Konzervativna stranka
Boris Johnson novi premijer Velike Britanije
Stranka je danas objavila rezultate poštanskog glasanja svojih 160.000 članova za čiju su se naklonost borili Boris Johnson i ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt
23.07.2019. u 13:22
get url
text

Boris Johnson je novi predsjednik britanske Konzervtivne stranke na osnovu čega će sutra preuzeti funkciju premijera Velike Britanije nakon ostavke Therese May, prenosi Anadolu Agency (AA).

Stranka je danas objavila rezultate poštanskog glasanja svojih 160.000 članova za čiju su se naklonost borili Boris Johnson i ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

Bivši načelnik Londona Boris Johnon bi u srijedu trebao biti imenovan za novog čelnika britanske vlade, a nekoliko visokih zvaničnika najavilo je podnijeti ostavku kada se to desi. Britanska premijerka Theresa May 7. juna je podnijela ostavku na mjestu lidera Konzervativne stranke čime je otvorila put za trku za nasljednika te funkcije.

May je ostavku podnijela nakon što nije uspjela uvjeriti zastupnike da podrže sporazum o Brexitu koji je dogovorila s Briselom. Johnson je obećao da će zemlja, sa ili bez sporazuma, napustiti Evropsku uniju do 31. oktobra. May danas vodi posljednji sastanak kabineta, a u srijedu poslijepodne će zvanično podnijeti ostavku kraljici Elizabeti II, nakon čega će tu funkciju formalno preuzeti Johnson.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.