open-navfaktor-logo
search
Prihvatio mandat
Boris Johnson preuzeo dužnost premijera: Brexit jedna od najvažnijih odluka za Britance
Velika Britanija će 31. oktobra napustiti Evropsku uniju. Nema više odgađanja. Imat ćemo novi i bolji sporazum - kazao je novi britanski premijer
24.07.2019. u 18:37
get url
text

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson zvanično je preuzeo dužnost premijera Velike Britanije, javlja Anadolu Agency (AA).

- Kraljica Elizabeta II primila je Borisa Johnsona i od njega tražila da formira novu vladu. Johnson je prihvatio mandat - navodi se u saopćenju iz Buckinghamske palate.

Johnson je u obraćaju ispred Downing Streeta izjavio kako će raditi naporno da bi promijenio stanje u zemlji nabolje.

- Velika Britanija će 31. oktobra napustiti Evropsku uniju. Nema više odgađanja. Imat ćemo novi i bolji sporazum - kazao je novi britanski premijer, istakavši da se britanski narod previše umorio od čekanja te da je došlo vrijeme za djelovanje.

Dodao je da je pitanje Brexita jedna od najvažnijih odluka koju su donijeli Britanci, napominjući da će tražiti novo partnerstvo s EU-om.

Naglasio je da i dalje postoji mogućnost Brexita bez dogovora te poručio da u tom slučaju Velika Britanija ne bi Uniji platila 39 milijardi funti.

Boris Johnson preuzeo je dužnost nakon što je Theresa May nešto ranije britanskoj kraljici predala svoju ostavku. Očekuje se da će novi premijer ubrzo početi sastavljati novu vladu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.