open-navfaktor-logo
search
NIje na respiratoru
Boris Johnson stabilno nakon druge noći na intenzivnom odjelu za COVID-19
Britanski premijer Boris Johnson stabilno je nakon druge noći provedene na odjelu intenzivne njege za liječenje COVID-19 i terapije kisikom, prenose mediji u srijedu.
08.04.2020. u 10:37
get url
text

Johnson, koji je bio pozitivan na COVID-19 prije dvije sedmice, u nedjelju je primljen u bolnicu St.Thomas, a u ponedjeljak je premješten na njezin odjel intenzivnog liječenja jer mu se naglo pogoršalo stanje.

Pedesetpetogodišnji britanski lider primio je kisik, no nije stavljen na respirator.

- Dobro se osjeća, stabilno je i vedra duha - rekao je Edward Argar, zamjenik ministra zdravstva u srijedu.

Primio je kisik i nije na respiratoru - kazao je.

Johnsonov privremeni zamjenik, ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da će Johnson ubrzo ponovno biti za kormilom vlade u vrijeme kada se zemlja i svijet suočavaju s jednom od najvećih zdravstvenih kriza u stoljeću.

I dok se Johnson bori protiv koronavirusa u bolnici, Ujedinjena Kraljevina ulazi u najsmrtonosniju fazu, prema riječima naučnika, i postavlja se pitanje kada ukinuti mjere izolacije.

Ukupno je u Britaniji umrlo 6.159 osoba, a testirano je samo 213.181 od oko 68 miliona Britanaca.

Johnson je prenio na Raaba neke ovlasti, a svaku veliku odluku kao što je primjerice ukidanje mjera izolacije, treba odobriti cijela vlada.

- Uvjeren sam da će se izvući, jer ako ako nešto znam o premijeru - on je borac - rekao je Raab u utorak i poručio da će se Johnson ubrzo vratiti za kormilo države

Britanski ministar finansija Rishi Sunak, 39-godišnji bivši zaposlenik banke Goldman Sachs, mijenjat će Raaba bude li on privremeno onesposobljen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.