open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Bosanka koja studira u Rimu: Osjeti se nervoza, sve se promijenilo u dva dana
Djevojka iz Tuzlanskog kantona S. B. u glavnom gradu Italije Rimu boravi od kraja februara. Tamo je otišla na postiplomski studij na Ekonomskom fakultetu, a za Faktor kaže da se situacija u vječnom gradu drastično promijenila u posljednja dva dana, od kada je kompletna Italija zbog koronavirusa proglašena crvenom zonom.
10.03.2020. u 17:27
get url
text

- Mi predavanja od prošle srijede obavljamo online i to je trebalo trajati do 15 marta. Međutim, nakon jučerašnje odluke u Rimu su zatvorene škole, vrtići, a online predavanja na univerzitetima na snazi su najmanje do 3. aprila. Već danas se osjeti mnogo više nervoze - priča S. B. za Faktor.

Studenti koji slušaju online predavanja trebaju to raditi samostalno, dakle ne smiju biti u grupi, a pored toga moraju se pridržavati i drugih uputa. Ne preporučuju se nikakvi bliski kontakti, rastojanje tokom komunikacije treba biti minimalno jedan metar, treba što češće prati ruke...

- Veliki broj studenata već danas napušta dom i odlazi kući. Većina njih će predavanja slušati od kuće, a smatraju da im je lakše biti u izolaciji u krugu porodice, nego u studentskom domu. Dok pričamo, upravo pored mene prolaze studenti s koferima - priča S. B.

Dodaje da je studentima na univerzitetu prošle srijede, kada su ukinuta javna predavanja, preporučeno da dodatno vrijeme iskoriste da bolje upoznaju Rim i njegove brojne znamenitosti.

- I prošle sedmice je na ulicama bilo puno manje turista, ali nije bila prisutna nikakva nervoza i sve se odvijalo normalno. Već danas je slika potpuno drugačija. U kampusu gdje sam smještena vrlo je malo studenata, jutros u kafeteriji, svi drže odstojanje, konobari nose maske... - priča S. B.

Na istom fakultetu je četvero studenata iz BiH, a S. B. kaže da za sada nisu dobili uputu Ambasade BiH u Rimu šta da rade.

- U nedoumici smo svi da li se vratiti kući ili ostati ovdje. Nema sumnje da ćemo se bolje osjećati kod kuće jer predavanja svakako pratimo online, međutim, ne znamo šta očekivati u povratku. Avionske linije za Mostar i Beograd su još otvorene, ali nismo sigurno šta nas može čekati na aerodromu. Nije lako prihvatiti da morate biti izolirani u sobi, a da pri tome ne znate koliko sve može trajati - zaključuje svoju priču S. B.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.