Tim povodom delegacija Islamske zajednice u Crnoj Gori koju su činili glavni imam za Podgoricu i Nikšić Džemo Redžematović, sekretar Islamske zajednice Fuad Čekić i novinar Radija Fatih Mumin Fejzić, pozvali su nadležne da pronađu počinioce, dok je nikšićki imam Damir Hodžić poručio da "Nikšić nije i neće biti nova Srebrenica".

Na fotografijama se na džamijskoj ogradi vidi natpis "Nikšić biće Srebrenica", "Turci" i "Srebrenica" i krst sa četiri ocila.

Glavni imam za Nikšić i Podgoricu Džemo Redžematović sramnim je nazvao grafite na objektu džamije u Nikšiću, što je, kako je rekao, sraman čin neodgovornih pojedinaca.

- Nadam se da to nije u službi predizborne kampanje u Nikšiću. Ovo nije incident, ovo je trend koji traje duže vrijeme. Počelo je u Pljevljima, preko Berana, evo sad i u Nikšiću. Državni organi trebalo je do sada da pronađu sve počinioce - rekao je Redžematović.

On je medijima rekao da su nadležni dužni da pronađu počinioce, kako bi se svemu ovom stalo na kraj.

Kazao je kako su upućene poruke uplašile stanovništvo u Nikšiću.

Delegacija Islamske zajednice u Crnoj Gori posjetila je i predsjednika Općine Nikšić Milutina Simovića koji im je kazao kako  „većinski Nikšić neće dozvoliti da taj grad postane sjedište prljavog nacionalizma i aveti prošlosti, uz jasno iskazano očekivanje od nadležniih državnih organa da reaguju hitno, pronađu i sankcionišu počinioce".

Prisutni su kazali kako ovo nije napad na zajednicu muslimana, nego „napad na cijelio - građanski Nikšić i da se nadaju da će uskoro moći opet živjeti finim i ugodnim životom, kao i do sada".

Imam Damir Hodžić je u obraćanju medijima kazao da ovo nije uradio grad Nikšić.

- Ovo je sraman čin koji se desio, desio se od bolesnih umova. Ne želim reći da su to građani našeg grada, jer ovdje ima većina čestitih ljudi. Svim silama, kad smo napadnuti od bolesnih umova, pokušat ćemo da se borimo protiv njih. Svi koji nam nasrću na džamiju, pokušat ćemo da je zaštitimo - rekao je Hodžić, te nastavio:

- Nikšić nije Srebrenica, niti će ikada biti. Srebrenica nam je teška i bolna tema, i mnogo nam se često spočitava. Apelujem na Upravu policije da odradi posao kako treba.

Predsjednik Džamijskog medžlisa u Nikšiću Mirsad Agović rekao je da su ga o skrnavljenju džamije obavijestile komšije.

To je, kaže, obraz i velika sramota onih koji su to uradili, jer se ovo nije dešavalo ni 90-ih godina.

- Ovo je sramota, pokušaj zastrašivanja nas. Nismo se plašili 90-ih godina, nećemo ni sad. Ako treba, životima ćemo braniti džamiju – kazao je.

VEZANI TEKST - Oskrnavljena džamija u Nikšiću: Osvanuli natpisi "Turci" i "Nikšić biće Srebrenica"

Starosjedilac dijela grada u blizini džamije Slobodan Vujović kazao je da su živjeli i da i dan danas žive kao braća.

- Živjeli smo složno, ovo je za mene, ali i za svakog poštenog Crnogorca, velika sramota i bruka. Ovo neko stvara mržnju - navodi Vujović.

Vujović kaže da su ovo podvale, te da se nikako ne može pomiriti sa ovakvim incidentima.

- Ko ne poštuje ovu, ne može da poštuje ni svoju svetinju", rekao je Vujović.

Više stranaka, iz vlasti i opozicije, osudilo je poruke mržnje ispisane na nikšićkoj džamiji, navode iz Islamske zajednice u Crnoj Gori.