Bamija ima izrazite ljekovite osobine, jedinstvenog je ukusa, a zbog svojih osobina ima široku primjenu u medicini, kulinarstvu i kozmetici. Obiluje vitaminima C, A, B6 te željezom i kalcijumom.

Ševko Karić, bavi se uzgojem bamije niz godina i tvrdi da je nabolja bamija iz njegovog sela Palanka i da ima najviše poljoprivrednika koji uzgajaju bamiju u njegovom selu, a u drugim selima oko Brčkog tek poneko.

- Zasijem svake godine oko tri duluma bamije i time se bavimo godinama. Od prodaje bamije može se lijepo zaraditi. Jedan niz bamije trenutno se prodaje pet maraka. Niz bamije je na jednom metru konca i to se ne vaga već prodaje na starinski način. Znam da u drugim mjestima niz bamije je skuplji, jer kod nas dolaze ljudi iz Gradačca pa kupuju od nas naveliko i to prodaju dalje. Oni ponekad naruče toliko baminje da moja porodica ne može nanizati za nekoliko dana. Kod nas nema organizovan otkup bamije nego prodajemo sami svoj proizvod ili onima koji to otkupe od nas na veliko – ističe za Faktor, Karić.

Sitna bamija je skuplja jer je kvalitetnija i ona se prodaje za pet maraka, a krupnija se po nizu prodaje za tri marke, dodaje karić.

- Sada se manje uzgaja bamija, jer ljudi rade u preduzećima. Uzgojom se bave uglavnom žene uz pomoć djece, pa sada u našem selu se time bave oko 50 porodica, a ranije je bilo mnogo više. To je težak posao, iako bamija nije zahtjevna kao kultura, ali svi poslovi oko nje rade se ručno. Berba počinje oko 15. juna i traje do kraja septembra - kaže Karić.

Vlada Brčko distrikta BiH pomaže s poticajima poljoprivrednike koji se bave uzgojem bamije.

- Posticaje dajemo proizvođačima koji uzgajaju bamiju na površini od jednog do pet duluma. Poticaj po jednom dulumu zasijane ove kulture iznosi 200 maraka – kazali su nam iz Vlade Brčko distrikta.

Da se održi tradicija u uzgoju bamije, bio je jedan od razloga zašto je Udruženje Voćni klub, 2021. godine pokrenulo privredno-turističku manifestaciju "Bamija fest", koja se po drugi put održala 4. augusta ove godine.

Radi se o jedinstvenoj manifestaciji, odnosno jedinoj ovog tipa koja okuplja brojne proizvođače i zaljubljenike u ovo povrće, a cilj je ukazati na značaj ove kulture. Početkom augusta Okupilo se oko trideset proizvođača koji su ujedno vršili i prodaju suhe i svježe bamije, a predstavili su se i pojedini restorani sa svojim specijalitetima od bamije te su posjetioci mogli direktno probati kuhana jela.