Optužnicom je ujedno zatraženo i produženje pritvora koji mu je nakon hapšenja određen zbog opasnosti da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Dž. I. da je 26.novembra oko 17 sati, u njenoj kući u Brčkom, pokušao prisiliti na spolni odnos M. Đ., rođenu 1940. godine.

- Dž. I. se tereti da je, nakon što je s maskom na licu kroz poluotvoren prozor u trpezariji ušao unutra, žrtvi zadao više udaraca po glavi i tijelu, savladavši tako njen otpor. On je zatim pokušao spolni odnos s njom, a kada nije uspio, natjerao ju je na bludne radnje - navodi se optužnici.

Pripadnici Policije Distrikta uhapsili su Dž. I. sat iza ponoći pri njegovom pokušaju da izađe i pobjegne kroz prozor kroz koji je i ušao u kuću žrtve.

- Nakon što je sproveden u prostorije Tužilaštva, gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog, određen mu je jednomjesečni pritvor. Njemu je zbog opasnosti da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo pritvor najprije produžen za dva mjeseca, dok je optužnicom zatraženo i novo produženje ove mjere - saopćeno je iz Tužilaštva.

Tužilaštvo Distrikta nastavlja procesuiranje Dž.I. stavljajući mu na teret da je upotrebom sile pokušao prisiliti drugog na spolni odnos.

- S tim u vezi, on je optužen za krivično djelo silovanja, u pokušaju (iz člana 200 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od tri do deset godina. Nakon brzo sprovedene istrage, Tužilaštvo je optužnicu protiv njega dostavilo na daljnji postupak Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, gdje je u cjelosti potvrđena - navodi se u saopćenju.