open-navfaktor-logo
search
Iz koristoljublja
Brčko: Lažnom geometru 19 godina robije zbog ubistva starca drškom za sjekiru
Tridesetosmogodišnji Aladin Biser osuđen je nepravomoćno na 19 godina zatvora zbog ubistva Fethije Mihmića počinjeno u jagodnjaku kod Brčkog u maju prošle godine.
05.09.2022. u 13:36
get url
text

Kako je saopćeno iz Tužilaštva Brčko distrikta, Tužilaštvo je dokazalo navode iz optužnice kojom ga tereti optužbe protiv Aladina Bisera (38), optuženog za ubistvo da je udarcima tvrdim predmetom u  glavu, po ramenima i rukama, iz koristoljublja ubio obrtnika Fethiju Mihmića.

Optuženom je stavljeno na teret da je s ciljem da zadrži prevarno pribavljen novac od žrtve, kako bi izbjegao da ga vrati, planirao, pripremio, a zatim i počinio ubistvo
Mihmića.

On je optužen da je 31. maja prošle godine, oko 7.30 sati, vozilom odvezao Mihmića u naselje Jagodnjak, a zatim ga na makadamskom putu, koji to naselje povezuje s Donjom Skakavom, izveo i poveo u šumu Gložđa, gdje mu je udarcima drškom za sjekiru u predjelu glave, desnog ramena i lijeve šake nanio povrede usljed kojih je nastupila smrt žrtve.

Kako se navodi u optužnici, ubistvu iz koristoljublja prethodilo je dugogodišnje poznanstvo optuženog i žrtve, pri čemu je optuženi u posljednje tri godine, lažno se predstavljajući kao geometar, konstantno uzimao novac od Mihmića da bi mu navodno osigurao kupovinu nekretnine od distrikta Brčko. U namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažno mu je prikazivao da može osigurati potrebne dozvole i putem geometra ubrzati postupak, ali da mu mora davati novac za navodne takse, postupke licitacije i geodetsku naknadu.

VEZANI TEKST - Biseru produžen pritvor: Starca oteo i iz koristoljublja ubio u šumi

Kako mu je Mihmić povjerovao, u više navrata mu je predao oko 80.000 KM, pri čemu ga je Biser radi plaćanja kontaktirao putem telefona, lažno se predstavljajući kao geometar Svetozar Vasiljević.

Nakon ubistva Biser je ubrzo otkriven i uhapšen, a 2. juna predat je Tužilaštvu Distrikta na daljnje postupanje tokom kojeg mu je odmah određen pritvor. Trajanje pritvora prema Biseru, na prijedlog Tužilaštva, produženo je i nakon podizanja optužnice 26. novembra prošle godine, kojom ga se tereti za krivično djelo ubistvo iz koristoljublja.

- Kao i u najvećem broju ranije rasvijetljenih ubistava u Brčkom, počinilac je i u ovom slučaju brzo otkriven, a istraga protiv njega okončana je
podizanjem optužnice za manje od šest mjeseci.  Nakon glavnog pretresa, on je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 19 godina. Jednako kao i Tužilaštvo, optuženi presudu može pobijati žalbom. O izjavljivanju žalbe, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH odlučit će po prijemu pisanog otpravka prvostepene presude - naveli su iz brčanskog Tužilaštva.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.