open-navfaktor-logo
search
Opasne igre
Britanci sumnjaju: Stoji li Rusija iza eksplozija na gasovodu Sjeverni tok?
Britanski mediji sumnjaju da iza jučerašnjih eksplozija u blizini gasovoda Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, što je prouzrokovalo curenje gasa, stoje Rusi.
28.09.2022. u 07:59
get url
text

Prema istom izvoru, predsjednik Rusije Vladimir Putin počeo je otvoreni energetski rat uz agresiju na Ukrajinu. Naime, cijene gasa u Evropi padale su posljednja četiri dana, a onda su jučer, nakon vijesti o vjerojatnoj sabotaži Sjevernog toka, porasle za 20 posto. U Velikoj Britaniji porasle su za 33 posto, piše telegraph.co.uk.

VEZANI TEKST - Detektovane eksplozije u blizini plinovoda Sjeverni tok

- Baltičko more definitivno nije teritorij gdje bi imalo smisla rasporediti dubokovodne podmornice Losharik. Jedan britanski vojni izvor nagađao je da su mine možda diskretno postavljene s kamufliranog trgovačkog broda, a onda detonirane nekoliko tjedana ili dana kasnije - navodi theguardian.com.

Mediji ističu kako se sve dešava u danima kada je Evropska unija počela raditi na novom paketu sankcija protiv Rusije. S druge strane, vjerna Putinova krtica u EU, premijer Mađarske Viktor Orban očekivano je protiv novih sankcija Kremlju gdje se nadaju da će tim putem ići i nova italijanska, desničarska vlada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.