open-navfaktor-logo
search
Na rubu provalije
Britanski premijer: Situacija na granici Ukrajine i Rusije je vrlo, vrlo opasna
Britanski premijer Boris Johnson opisao je situaciju na ukrajinsko-ruskoj granici u ponedjeljak kao vrlo, vrlo opasnu.
14.02.2022. u 14:29
get url
text

Govoreći u Škotskoj, gdje se nalazi u posjeti, Johnson je rekao da su dokazi o neposrednoj invaziji "prilično jasni".

- Imate oko 130.000 vojnika okupljenih na ukrajinskoj granici. Postoje razni drugi znakovi koji pokazuju da postoje ozbiljne pripreme za invaziju. I moramo poštovati to što možemo shvatiti da je ovo vrlo, vrlo opasna, teška situacija - rekao je britanski premijer.

Ističući da su "na rubu provalije", Johnson je kazao da "još uvijek ima vremena da predsjednik Rusije Vladimir Putin uzmakne".

- Pozivamo sve da se uključe u dijalog kako bi razgovarali o tome da Rusi izbjegnu katastrofalnu grešku za Rusiju - poručio je Johnson.

Citirajući američkog predsjednika Joea Bidena, Johnson je rekao da postoje znakovi invazije.

- Kao što ste čuli od predsjednika Bidena planiraju nešto što bi se moglo dogoditi već u sljedećih 48 sati - kazao je Johnson.

Upozorio da treba učiniti sve kako bi ruski predsjednik shvatio "ekonomske i političke posljedice toga", naglašavajući da svijet mora naučiti lekciju iz 2014. godine. Dodao je da Evropa mora smanjiti svoju energetsku zavisnost o ruskim resursima i pronaći alternativne izvore energije.

- Moramo se pripremiti da nametnemo neke vrlo, vrlo teške ekonomske sankcije Rusiji - istakao je Johnson.

Dodao je da je "važno da Zapad bude ujedinjen".

- Ono što kažem je da je važno da Zapad bude zajedno i mislim da je ministar obrane (Ben Wallace, op.a.) potpuno u pravu kada kaže da moramo biti jaki - rekao je britanski premijer.

Odgovarajući na pitanje može li otići u Moskvu radi diplomatskih napora da se spriječi bilo kakav sukob u regiji, Johnson je rekao da će učiniti sve što može da pomogne diplomatskom procesu i da će uskoro razgovarati s raznim liderima, uključujući Joea Bidena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.