Johnson, potencijalni rival konzervativne premijerke za tu funkciju, u julu je izašao iz Vlade zbog neslaganja oko takozvanog "Plana Chequers" koji je Theresa May predložila, prenosi Beta.

Plan predviđa održavanje bliskih trgovinskih veza s Velikom Britanijom i EU poslije formalnog odvajanja od Unije. Sa tim prijedlozima predsjednica britanske Vlade izazvala je bijes zagovornika "čistog i tvrdog" Brexita, ali također i skepticizam vođa EU-a koji sumnjaju u održivost tog plana.

- Stavili smo samoubilački pojas na britanski ustav i dali detonator Michelu Barnieru, glavnom pregovaraču EU-a za Brexit, napisao je Johnson u kolumni objavljenoj u listu Mail on Sunday, prenosi AlJazeera Balkans.

On je rekao da je ona tim planom ostavila Veliku Britaniju otvorenu za "stalnu političku ucjenu".

- Do sada je u svakoj fazi razgovora Brisel dobio ono što hoće. Prihvatili smo rokove EU-a, prihvatili smo da damo 39 milijardi funti, a da ništa ne dobijemo za uzvrat - rekao je on misleći na račun koji Britanija treba da plati Uniji za razlaz.

On je dodao da je sada s prijedlogom "Chequers" Britanija spremna da prihvati pravila Evropske unije zauvijek, a da nema prava da kaže bilo šta o tim pravilima.

- To je poniženje - napisao je Johnson.

On je također kritizirao "sigurnosnu mrežu" ili sporazum oko britanske pokrajine Sjeverne Irske prema kome bi ona ostala unutar evropske carinske unije i jedinstvenog tržišta ukoliko ne bude drugog rješenja da se spriječi uspostavljanje graničnih kontrola s članicom EU-a Irskom, poslije Brexita.